Både Lotta och Håkan gick och sneglade på det speciella huset under skolåren i Malmslätt.
Senare i livet träffade de varandra, gifte sig - och flyttade just till den gemensamma drömvillan.
- Vi tyckte att huset såg tomt ut, tog oss mod och skrev ett brev som vi stack in på verandan. Några dagar senare hörde 92-åriga Ingrid Hallberg av sig, berättar de.
Hon var sonhustru till skräddarmästaren som byggde huset 1904 och som fram till dess ägts inom samma familj. Undervåningen har varit både skrädderi, försäkringskassa, möbelsnickeri och frisersalong genom åren.
Den äldre damen lovade att Håkan och Lotta skulle få köpa huset när hon gick bort, förutsatt att de bevarade den gamla stilen.
- Och det var precis sekelskiftescharmen vi var ute efter med högt i tak, stuckaturer och linoljefärg, säger Håkan.
Han tillägger:
- Tur för oss att det inte blev budgivning, då hade vi knappast haft råd att köpa det.
Helrenoveringen har pågått ända sedan de köpte Villa Segerstad 2000.
Slipat alla golv
- Vi började med att skrapa och måla om hela huset. Därefter har vi slipat alla golv, målat alla tak och satt upp tidsenliga tapeter i rummen, förklarar Lotta.
Köket har genomgått den största förvandlingen. Ett kök på övervåningen och två mindre på undervåningen har blivit ett enda kök - på hela 42 kvadratmeter.
- Den stora samlingspunkten i vårt hem, bägge älskar att laga mat. Hela familjen samlas ofta och gör husmanskost på söndagar, säger Håkan.
Allt är genomtänkt i minsta detalj för att passa tidsperioden och stilen när huset byggdes.
- Vi har bland annat gömt undan kylen i skafferiet, någon sådan fanns ju inte i början av 1900-talet.
Speciell färg
Paret letade efter den speciella linoljefärgen och hittade den hos Kulturhantverkarna i Stockholm.
Med bänkskivor i marmor och nya skåp i sekelskiftesstil känns det som att man dragit klockan ett antal år tillbaka i tiden.
- Vi har heller ingen vanlig isolering, utan kolstybb, spån och papp. Nackdelen är att det kostar ganska mycket att värma upp, det är ju väldigt högt i tak också, säger de.
Deras största favorit är spisen med två ugnar, fyra gaslågor, samt ett kombinerat stek- och grillbord.
- Det går betydligt snabbare med gasol än en vanlig spis, med alla barnen hemma kokade vi upp en tioliterskastrull med potatis rekordfort. Dessutom är det billigare, en tub kostar 780 kronor och räcker i fyra månader, säger Håkan.
På golvet finns en lucka ned till en matkällare - som funnits där sedan byggåret. Där förvaras bland annat sylt, saft och vin.
1906 ramlade skräddarmästarens son ned för trapporna och drabbades av en viss invaliditet. Därför fick han bli präst i stället för ingenjör.
- Vår äldste son Hampus föll också, men han var 15 år när det hände. Även om det gick bra vill han som 22-åring fortfarande inte gärna gå ned, ler Lotta.
STYLING: EMMA OLAI