Det blir dyrare att sälja villan och bostadsrätten nästa år när energibesiktning införs.
Om någon månad väntas regeringen ta beslut om en energideklaration som ska gälla från den 1 januari 2006. Småhusägare och lägenhetsinnehavare som ska sälja eller hyra ut måste då ha koll på bostadens energistatus.
I Östergötland drabbas omkring 2 000 småhusägare och minst 3 000 bostadsrättsägare av den nya deklarationen. Så många hus och lägenheter säljs varje år. Säljarna måste då kunna visa en energideklaration för intresserade köpare.
-- Det är många som ringer och vill veta vad deklarationen innebär, säger Peter Nyström, som är platschef på Anticimex i Linköping.
Anticimex är ett av de företag som har utbildade energibesiktningsmän. I cirka ett år har husägare kunnat göra en vanlig energibesiktning av huset efter ett protokoll som tagits fram av Anticimex. Men intresset för besiktningen har varit svalt.
-- Sedan jag började här i våras har ingen besiktning skett, säger han.
Peter Nyström anser att den nya energideklarationen kan göras i samband med en överlåtelsebesiktning. Då kan kostnaderna hållas nere.
-- En vanlig besiktning innehåller flera delar och går ut på att få fram husets totala energibehov. Vi tittar bland annat på nuvarande uppvärmning, den byggnadstekniska standarden, mängden glasytor och isolering och täthet i bostaden.
Det finns mycket som husägaren kan göra för att minska energikostnaderna. Att byta uppvärmningssystem från exempelvis olja till bergvärme är dyrt, men det går att komma billigare undan genom att tilläggs-isolera vinden eller byta till isolerglas i fönstren.
-- Vi vill hjälpa villaägaren att välja rätt åtgärder för att minska energibehovet. Det är inte alltid lönsamt att byta uppvärmningssystem, anser Peter Nyström.
Det är viktigt att veta husets energistatus vid en försäljning. De flesta villor "läcker" mellan 15 till 45 procent energi, anser Leif Kumlin, som är energibesiktningsman och rådgivare åt Anticimex Energicentrum i Karlstad.
-- En större efterfrågan av energi i världen och minskad volym av olika energikällor gör att priserna på världsmarknaden ökar. Det här gör att vi får kraftigt ökade boendekostnader i framtiden, säger han.
-- En energibesiktning är bra för då kan man få information före köpet. Det blir då ingen obehaglig överraskning när man bott i huset första året.
Leif Kumlin tar som exempel en villa som förbrukar 25 000 kWh för uppvärmning och varmvatten. Huset kanske läcker 10 000 kWh per år. Men med olika energibesparande produkter kan villaägaren få ner sin energiförbrukning med motsvarande mängd kWh.
Han anser att åtta av tio villaägare gör fel energiåtgärder. Därför är en energibesiktning viktigt för att nå målet med att minska energibehovet i villor och flerfamiljsboende med 20 procent. En energibesiktning i småhus kommer att kosta 4 000 kronor, och för flerfamiljshus 10 000 kronor.
-- Om sex år finns det ingen villa som värms upp med oljepanna. I vinter kommer en kubikmeter olja att kosta runt 12 000 kronor, och vi kommer att få se fortsatta prisökningar med 15-20 procent per år framöver. Och det gäller alla energislag, fjärrvärme, el och pellet.
I Sverige säljs eller hyrs ut cirka 65 000 villor per år. I flerfamiljshus är det motsvarande 120 000 bostäder som måste energideklareras. Men i början kommer det inte att finnas tillräckligt med utbildade besiktningsmän för att klara alla uppdrag.
-- Jag tror att vi får en mjukstart. Det finns ingen möjlighet att kunna energideklareras alla hus. Först nästa höst, när tillräckligt antal energibesiktningsmän är utbildade, kan deklarationen börja gälla fullt ut. De som då inte energideklarerar sina hus får sanktioner i form av böter. Samtidigt tror jag att många köpare kommer att ställa krav på en energideklaration. De flesta vill säkert veta husets energistatus.