Dyrare att värma upp huset

Villaägare med fjärrvärme får betala allt mer för uppvärmningen efter årsskiftet. I Linköping höjs den fasta avgiften med nära tusen kronor, medan den rörliga delen sänks med omkring 8 öre per kWh. Villaägare i Motala får taxan höjd med 8 procent, och i Mjölby med 4 procent.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2003-12-04 05:48

I höstas höjde Tekniska verken den årliga fasta avgiften, men lämnade det rörliga energipriset oförändrat. För en villa som förbrukar 20 000 kWh per år blev prishöjningen 5 procent, från 51,5 öre till 54 öre per kWh.

Men trots att Tekniska verken är det fjärrvärmeföretag i Östergötland som höjt taxan mest har villaägaren fortfarande den billigaste uppvärmningskostnaden.

Fast avgift höjs

Men från årsskiftet höjer Tekniska verken den fasta avgiften med nära en tusenlapp, samtidigt sänks det rörliga energipriset med cirka 8 öre per kWh. För villaägare med liten förbrukning, under 15 000 kWh, ökar kostnaderna för fjärrvärmen rejält.

På Villaägarna anser man att det finns risker med att vara beroende av en leverantör som har monopol. När man väl anslutit sig tvingas villaägaren acceptera de avgifter och priser som fjärrvärmeföretaget fastställer.

-- Det finns inga garantier mot oskäliga prishöjningar. En villaägare med fjärrvärme har ingen alternativ leverantör. Däremot är det svårt att byta uppvärmningssätt, oavsett om du har bergvärme, olja och direktel, säger Katarina Abrahamsson, som är förbundsjurist på Villa-ägarna.

Monopolställning

Hon anser att fjärrvärme i många fall kan vara ett bra alternativ, men det finns risker med att vara beroende av en leverantör som har monopol. Därför vill förbundet uppmärksamma fjärrvärmeföretagens monopolställning och bidra till en effektiv prisbevakning.

-- När el- och oljeskatterna ökar passar företagen på att höja priserna på fjärrvärme, fastän de själva inte berörs. Det anser vi är orimligt, säger hon.

Den dyraste fjärrvärmetaxan har villaägarna i Motala och Boxholm. I Motala har taxan på ett år gått upp med 4 procent, från 65,8 öre till 68,6 öre per kWh. Villaägaren i Boxholm, som också har Motala Energi/Vattenfall som fjärrvärmeföretag, betalar 68,6 öre per kWh, en ökning med 2 procent sedan förra året.

Dyrare fjärrvärme

Mjölby-Svartådalen Energi AB har höjt taxan med 4 procent till 58,5 öre per kWh, medan Finspång Tekniska Verk har oförändrad taxa på 58,0 öre per kWh. Norrköping Miljö & Energi har den näst billigaste taxan i länet med 55,2 öre per kWh.

Men redan efter årsskiftet höjer flera företag fjärrvärmetaxan. I Motala blir fjärrvärmetaxan 8 procent dyrare, och kostar 74,1 öre per kWh.

-- Egentligen skulle vi behöva höja taxan än mer. Under de senaste ett och ett halvt åren har bränslekostnaderna ökat med drygt 20 procent, säger Roul Nilsson, som är försäljningschef på Motala Energi/Vattenfall.

Från och med nästa år erbjuds villakunderna fasta 2-årsavtal, där priset är 75,3 öre per kWh.

Tvåårsavtal

-- Kunderna kan säkra priset mot eventuellt ytterligare höjningar. Däremot gäller det inte om politikerna beslutar om nya skattehöjningar och pålagor.

I Mjölby blir fjärrvärmen 4 procent dyrare, eller totalt 0,61 öre per kWh. Det är bara den rörliga delen som berörs av taxehöjningen. Beslut väntas tas av styrelsen i dag, torsdag.

-- Vi tvingas höja taxan på grund av att priset på biobränsle ökat kraftigt under de senaste två åren. Vi trodde att det skulle räcka med den prishöjning som genomfördes förra året, men tyvärr inte, säger Anders Wigh på Mjölby-Svartådalen Energi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!