-- Vattennivån i kraftdammarna har ökat under de senaste veckorna, men det är fortfarande ett underskott. En jämförelse med förra sommaren visar att vattennivån är högre i dag, men priset på energi har inte blivit billigare, säger energianalytiker Roger Fredriksson.
Det talas mycket om att regnet hamnat på fel ställen i sommar. Men det är en sanning med modifikation. Vattennivån i dammarna har ökat något, vilket tyder på att regnet åtminstone i slutet av sommaren fallit på "rätt" platser.
-- Elpriserna borde vara mycket lägre. Det här tyder på att marknaden inte fungerar. Ett fåtal stora aktörer sätter priserna, därför finns ingen konkurrens.
Sedan mitten av år 2002 har elpriserna gått upp med 12 öre, eller 50 procent. Under de så kallade torråren har 30 terrawattimmar mindre vattenkraft producerats, vilket, enligt Roger Fredriksson motsvarar en prishöjning på 2 öre per kWh.
-- Kraftbolagen skinnar oss konsumenter på pengar. Kraftverken har byggts upp med skattepengar, våra pengar, och därför finns också en moralisk dimension med i sammanhanget.
Roger Fredriksson anser att politikerna har ett stort ansvar för att avregleringen gått så här snett.
-- Reformen var bra i början, men sedan några år fungerar den inte alls. Syftet med reformen var dels en utökad konkurrens som ger lägre elpriser, dels skulle konsumenten få inflytande, ha mer att säga till om. Men politikerna vill inte erkänna att man har misslyckats i båda fallen.
Under åren 1996 till 2001 gick elpriserna ner från 24 till 14 öre per kWh. Men i mitten av 2002 var elpriset uppe i samma nivå som sex år tidigare, det vill säga 24 öre. I dag ligger elpriset på cirka 36 öre (fast pris, ett år). Däremot har standardpriset, tillsvidarepriset på el, gått ner hos bland andra Vattenfall, Sydkraft och Östkraft.
-- Mitt råd är att utnyttja konsumentmakten, och avveckla alla affärsförbindelser med Vattenfall, Sydkraft och Fortum. Stötta uppstickarna, Östkraft är ett bra exempel på en sådan, säger Roger Fredriksson.
Han anser att energieffektivisering är ett bra sätt för att få ner elnotan. Det bästa är att slänga ut elvärmen ur villan.
-- Jag får ofta frågan om elen kommer att bli billigare eller dyrare framöver. Men det är omöjligt att svara på, eftersom marknaden inte fungerar. Elpriserna är så uppblåsta att det inte går att ge en prognos.
En villaägare som ska teckna ett nytt avtal har ingen lätt uppgift att välja mellan fast pris, rörligt, flexipris och andra erbjudanden som finns på marknaden. Roger Fredriksson anser att rörligt elpris är bäst, på lång sikt. Under de senaste tolv månaderna har det rullande medelvärdet varit 31 öre per kWh.
-- Men man måste ha spotpriset i minst tre år innan det går att utvärdera det, säger han.
En medelväg är att sommarsäkra elen. Det innebär att elsäljaren köper in el under sommaren. Priset baseras på medelvärdet av varje handelsdags säljkurs enligt terminsnoteringarna på Nord Pool.
Dyrare
el igen