Att bygga dyrt med inhyrda hantverkare är inte svårt. Men att tänka ekonomiskt och göra allting själv är en verklig utmaning. Särskilt om man inte är utbildad snickare. När Josef Eljardali renoverat färdigt 60-talshuset i Tallboda fick han för sig att bygga en 100 kvadratmeter stor altan och poolanläggning vid huset. Snart är allting färdigt och därmed har han bevisat att det inte måste kosta en jätteförmögenhet att skaffa sin egen lilla insjö på tomten.
- Det är en djungel den här marknaden. Alla poolförsäljare säger olika saker. Man kan tjäna mycket pengar på att vara om sig och kring sig. Det kan skilja nära 50 000 kronor i pris om det till exempel handlar om fem eller tio års garanti på poolen, säger Josef.
Slutsumman för alltihop beräknar han till 120 000. Men då har han också gjort i princip allting själv, med några goda vänners hjälp. Med pooltransport, inhyrd grävmaskin och snickare tror han att slutsumman skulle ha hamnat över 300 000 kronor.
Steg ett blev att riva den gamla altanen helt. Därefter följde ett omfattande detektivarbete. Josef var i kontakt med flera poolförsäljare och besökte även personer som själva skaffat pooler för att få tips. Han jämförde priser noga och fastnade slutligen för en åttkantig plåtpool med lineduk som han själv var och hämtade i Fjugesta hos ett företag som direktimporterar pooler. Den är 6 x 3,5 meter stor och 1,32 cm djup. Priset var 30 000 inklusive en självgående dammsugare. Beslutet fattade han efter att ha besökt en man med en likadan pool och som var mycket nöjd med den sedan tre år tillbaka.
Josef erkänner att han var jättenervös inför projektet. Han har aldrig byggt en pool tidigare och ritning ... njae, projektet fick växa fram efter hand.
Josef ville komma över en hyfsat billig pool eftersom pengarna skulle räcka till ett rejält pool- och verandadäck, allt byggt av impregnerat lösvirke.
- Jag tittade på färdiga sektioner av staket och dörrar, men de var både dyra och rangliga i konstruktionen så jag valde att göra allt själv från scratch.
Det vanliga är att gjuta runt poolen men här står den på plintar. Det gör det lätt för familjen att byta till en annan modell om de skulle vilja om några år.
När marken dränerats med singel var det dags att gräva grop. Eftersom pooldäcket befinner sig 40 cm ovan mark och därtill har en förhöjning på 20 cm runt om "räckte" det att gräva 70 cm djupt för att uppnå poolens 1,32 i djup.
- Vi var tre grabbar som grävde med spadar i fyra dagar. 35 kubik lerjord fick vi ihop ...
Josef byggde ett tätt regelverk för pooldäcket för att slippa svajighet. Sedan var det bara att skruva, skruva, skruva.
Till skillnad från många andra poolanläggningar är det helt tyst kring familjens Eljardalis. Det brummande reningsverket har nämligen placerats i husets källare och hörs inte alls. Därifrån kan också fjärrvärmen kopplas till badvattnet så att det håller behagliga 27-28 grader hela sommaren. Josef räknar med en extrakostnad på värmeräkningen på cirka 1 500 kronor per år.
Josef pratade med alla sina grannar innan han påbörjade projektet och poängterar hur viktigt det är. För att grannen bakom poolstaketet inte skulle få plankkänsla av staketet planterades lummiga träd mellan tomtgränsen och staketet. Alla är nöjda och glada.
Snart är allt färdigt. Belysningen ska kopplas in och skjutbara glasdörrar ska monteras upp så att verandadelen närmast huset blir ett uterum.
Sönerna David, 3, och Nordin, 5, kan inte simma än men är ivriga att hoppa i flytvästarna.
- Till 99 procent har jag gjort det här för barnens skull. Nu slipper vi åka iväg till Himnabadets bassäng på somrarna.
Josef har en avslappnad inställning till bygget. Det är en härlig känsla och utmaning att vara sin egen byggmästare. Kanske har han gjort en del missar, som dyker upp efter hand. Men det är ju av dem man lärt sig.
- Jag ser fram emot den dagen då jag kan vara hantlangare och rådgivare åt mina egna söner, när de ska renovera eller bygga nytt. Nåt måste man ju ha lärt sig under resans gång.