-- Enligt SEB:s senaste boprisindikator tror alltfler hushåll att bopriserna kommer att höjas. En sådan tro har en tendens att bli självuppfyllande, säger Lars Broman på Svefa AB, som för Correns räkning analyserat småhusmarknaden i länet.
Lars Broman varnar dock för att räntan troligen har bottnat och när den börjar höjas igen är det sannolikt flera köpare som blir tveksamma. Om räntan höjs påtagligt finns en ökad risk för obeståndssituationer och även sjunk-ande huspriser.
Skops senaste undersökning av hushållens ekonomiska förväntningar visar att folk blivit mer pessimistiska till såväl den egna ekonomin som den svenska ekonomin.
-- Det här kommer sannolikt att hämma budgivningen vid husköp, anser han.
Under det senaste året har priserna för enfamiljshus i länet stigit med 9 procent. Linköpings kommun visar en prisuppgång med 11 procent, Motala med 7 procent och Mjölby med 4 procent. I Norrköping har huspriserna gått upp med 13 procent.
I småkommunerna i västra länsdelen har priserna ökat, förutom i Kinda och Åtvidaberg där de i stort sett legat still.
-- Men förändringen i småkommunerna är osäker eftersom antalet försäljningar per kommun är litet.
Medelpriset i länet har ökat med 120 000 kronor, från 1 023 000 kronor första kvartalet förra året till 1 143 000 kronor samma period i år. Medelpriset i Linköpings kommun har ökat från 1 452 000 kronor till 1 628 000 kronor. Om vi enbart tittar på friliggande villor i tätortsförsamlingarna ligger K/T-talet på 1,8 och medelpriset på 1 980 000 kronor. Medelpriset är därmed lägre än motsvarande period 2003, och även lägre än sista kvartalet förra året.
Den dyraste villan som sålts i länet under sista kvartalet finns på Kneippgatan 8 i Norrköping. Den såldes för 4,3 miljoner kronor. En jämförelse mellan sista kvartalet 2003 och första kvartalet i år visar att huspriserna sjunkit med 1 procent i länet. I Linköping har priserna legat still, medan Norrköping visar en prisökning med 3 procent.
Under den senaste tvåårsperioden har priserna i länet ökat med 19 procent, och i Linköping med 22 procent. Eftersom inflationen varit mycket låg är den reala prisökningen mycket stor.
-- Här får man heller inte glömma att prisnivån i Linköping är väsentligt hög-re än i övriga orter. Det medför att prisskillnaden i kronor har ökat väsentligt mellan Linköping och övriga orter, säger Lars Broman.
Orsaken till att småhuspriserna gått upp så kraftigt under de senaste åren trots den låga inflationen beror på det begränsade utbudet, låg nyproduktion och den mycket låga räntenivån
-- Vi tycker att prisnivån på hus är hög i storstadsområdena. Men priserna är väsentligt högre i städer av motsvarande storlek ute i Europa.