En matthandlares val

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2005-03-10 00:00

Nytt på nytt på nytt. Ekängen vid Roxen, ett välkänt sommarstugeområde, har blivit hett och eftertraktat för Linköpingsbor som vill bygga egna hus.

Femton minuters resväg bort från stan växer det nya villaområdet fram. 21 stycken nya hus finns till exempel på gatan dit familjen Österlind flyttade i december. Nära till vatten och badplats, nära till skog och nära till stan. Allt det där avgjorde när Therese och Claes bestämde sig. Trerumslägenheten inne i stan hade börjat kännas liten och de hade länge letat efter tomt. Den i Ekängen blev deras, tack vare ett återbud.

Handknutet i badrum

I hallen hälsar vi på tvååriga Alexandra och spanar in delar av en arabisk rustning och upptäcker snart att det här ett hus med ovanligt många handknutna mattor, till och med i duschrum och på toalett.

Inte så konstigt kanske med tanke på att Claes H Österlind säljer handknutna mattor. Man ska inte säga äkta mattor alltså?

-- Alla mattor är väl äkta, säger han.

Handknutna däremot är en konst i sig, och inger respekt för människors kunnande och hantverksskicklighet. Claes H Österlind är i princip uppvuxen med dessa mattor. Hans pappa Hans-Göran sålde också handknutna mattor. Så sonen kunde ta över en etablerad butik?

-- Nej, så var det inte, berättar Claes. Jag startade istället med ett matt-tvätteri. Men först var jag i Iran för att lära mig tvätta och laga mattor. I ett dygn bodde jag också med en nomadstam och fick se hur detillverkade sina mattor.

Nomadmatta

I hallen i Ekängen, bredvid den arabiska rustningen, hänger en mycket värdefull liten matta på väggen. Värdefull framför allt för att den är en present till Claes på hans tioårsdag. Han fick den av den iranska familj, som hans pappa brukade handla med. Mattan har en gång funnits på framsidan en säck, sådana som en nomad-stam bär sina ägodelar i.

Therese handlar egentligen inte med mattor, utan arbetar som hudterapeut, men har förstås inte kunnat undgå att bli intresserad och också delaktig i verksamheten.

Heminredning är ett stort intresse för dem båda och när de för en tid sedan var på inredningsmässa i Frankrike hittade de möblerna, som de sökt både för egen del och för att sälja. De är franska och handtillverkade av massivt körsbär. Stilen är Ludvig XI -- 1700-tal, med omdesignade till stilmöbler för 2000-talet. En hel del av ursprungskrusidullerna har försvunnit.

De är förstås inte gratis, men så kan de också bli framtidens antikmöbler, tror Claes. Ett matsalsbord går på 25 000 kronor, en stol 4 000.

Minimatta

-- Det är en dröm att få jobba med inredning, säger Claes och han och Therese bestämde sig för att be om att få sälja just de franska möblerna. Företaget, De Bournais, sa inte genast ja utan undersökte först stilen på butiken, det geografiska läget och ett eventuellt kundunderlag.

Nytt och gammalt och olika stilar blandas i ett toppmodernt hus. Det visar Claes och Therese gärna och ibland tar de också hem eventuella kunder. Och Alexandra kryper uppför spiraltrappan till sitt rosa rum och till husets minsta handknutna matta, en liten antik kinamatta från 1800-talet.eia persson

vi kikar in hos ...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!