-- Jag har inte använt elvärme sedan installationen för sju--åtta år sedan, säger Stefan Jonsson.
Han arbetar halvtid som slöjdlärare, och resten av tiden ägnas åt miljövänlig energi i företaget Trä & Miljö. Att installera pelletskaminer och solfångare, och informera om tekniken, tar allt mer tid.
-- Det finns ingen bättre kombination än pellets på vintern och solfångare på sommaren. Det är helt suveränt både för plånboken och miljön, säger han.
Det var 1997 som Stefan Jonsson fick nog av dyra elräkningar. Elkostnaden för båda husen och garaget låg då på omkring 36 000 kronor.
-- Om jag inte bytt uppvärmningssystem hade elräkningen säkert hamnat på uppåt 60 000 kronor. Men med pellets och solfångare sparar jag säkert 16 000 kronor per år.
I boningshuset på 160 kvadratmeter finns en amerikansk pelletskamin i hallen, strax intill trappan till övervåningen. En fläkt sprider värmen snabbt till hela huset.
-- Kaminen är vacker att titta på, men den är inte den effektivaste på marknaden, säger Stefan Jonsson.
Han har testat olika modeller, två italienska och en svensk kamin, men den amerikanska passar bäst i ett äldre hus. Fastslog frun. Men fick sonen Patrik bestämma är det italienskt som gäller.
-- Kaminen kan styras av en fjärrkontroll. Är det kallt i huset när man kommer hem från skolan är det mycket enklare än att tända manuellt, säger Patrik.
Nya och bättre kaminer som kan tändas med fjärrkontroll och där effekten regleras från tevesoffan finns i dag på marknaden. I ett hus med elvärme är det enkelt att installera en kamin som inte behöver laddas om med ny pellets förrän efter två-tre dagar. Kruxet är att det helst behövs en murstock, en gammal eldstad som håller installationskostnaden nere.
-- Jag förbrukar årligen omkring två och ett halvt ton pellets för att värma upp huset. Eftersom pelletsförrådet i kaminen är litet måste jag ladda varannan dag, och aska ur var tredje. Det är det mest negativa, och så förstås att det inte går att värma upp tappvarmvattnet på det här sättet. Men jag jobbar på det.
I ett intilliggande hus på 90 kvadratmeter finns solfångare på taket och en pelletsbrännare i källaren. Stefan Jonsson planerar att anlägga en kulvert mellan husen och på så sätt få varmvatten till stora huset. Eller också vill han installera en solfångare på boningshuset när det eventuellt ska byggas ut
-- Solfångarna har blivit dubbelt så effektiva under de senaste femton åren, och samtidigt har priserna halverats. Jag tror säkert att det i framtiden går att få tappvarmvatten under större delen av året.
Solfångaren är på tio kvadratmeter, och installerades för ett år sedan. Styrcentralen, systemets hjärta, finns i källaren. Men om Stefan Jonsson skulle bygga nytt hus i dag är det ingen tvekan om vad han skulle välja för uppvärmningssystem.
-- Golvvärme med hjälp av solfångare är det absolut bästa alternativet. Systemet klarar säkert att ge 28 till 30 grader i golvet under vintern.