Energin dyrare än bolånen

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2004-12-09 00:00

Villaägarna har gjort en utredning om bostadskostnaderna, det villsäga hur mycket en familj i småhus betalar varje månad för räntor,amorteringar, fastighetsskatt, el, VA, sophämtning, försäkring ochunderhåll.

Studien utgår från en helt vanlig barnfamilj. Den ena föräldern ärsjuksköterska och den andra gymnasielärare. Familjen med två barn bor ieluppvärmd villa som inköptes 2002. Villan är typisk för kommunen ochhar ett taxeringsvärde som motsvarar genomsnittet. Familjen har betalat10 procent av villan kontant.

Linköping är dyrast

Att bo i en villa i Linköping är dyrast. Det beror på attsmåhuspriserna är höga, och det påverkar räntekostnaderna. Men det ärinte hela sanningen. Räntor, amortering och fastighetsskatt svarar baraför drygt hälften av de totala boendekostnaderna. Driftskostnader somel och vatten/avlopp tar en allt större del av hushållens ekonomi.

I alla östgötakommuner, förutom Linköping och Norrköping, är det dyrare att värma upp huset än att betala bolånen.

-- Det är en oroande utveckling som visar att hushållen måste hamarginaler om energipriserna fortsätter att gå upp, säger ElisabethÖsterman, som är vice förbundsdirektör på Villaägarna.

I undersökningen har gjorts en analys för att se vad som händer omenergikostnaderna stiger med 50 procent. För en familj i småhus betyderdet en merkostnad varje månad på mellan 700 och 900 kronor. Men omräntan går upp med en procent blir kostnaden inte lika hög. I Ödeshögblir merkostnaden 216 kronor, i Motala 365 kronor och i Linköping 604kronor per månad.

Deltid slår hårt

Däremot drabbas barnfamiljerna hårt ekonomiskt om en förälder gårned på deltid (75 procent). Detsamma gäller vid sjukdom ellerarbetslöshet.

-- Många familjer har svårt att klara sig om man gå ner i arbetstid.Då blir det inte mycket pengar över varje månad, säger ElisabethÖsterman.

Ett hushåll där en förälder jobbar deltid i Linköping får kvar 3 149kronor av inkomsten när boendekostnaderna är betalda. I Motala fårsamma hushåll behålla 4 118 kronor, i Mjölby 4 465 kronor och i Ödeshög5 013 kronor.

Elisabeth Österman anser att barnfamiljer lever med knappamarginaler och är ytterst känsliga för kostnadsökningar, det kan handlaom höjda energikostnader eller minskade inkomster.

-- En undersökning visar att nio av tio barnfamiljer vill bo i egethus. Men hur många med normala inkomster har möjlighet att förverkligaden drömmen, frågar sig Elisabeth Österman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!