Hildasholm, familjen Munthes sommarparadis i Leksand, är en trädgårdspärla väl värd att besöka. Den engelska trädgården är här tolkad på dalavis och anpassad till ett kärvt klimat i växtzon 5.
Axel Munthe är aktuellare än någonsin genom flera böcker och den biografi som givits ut under senare tid. I fjol genomfördes ett Munthe-symposium i Leksand med flera internationella medverkande och ett tv-program ägnades familjens sommarliv på Hildasholm.
Axel, ja! Men Hildasholm och dess märkliga trädgårdar är framför allt hustrun Hildas skapelse. Hit reste hon varje sommar med sönerna Peter Viking och Malcolm Grane medan Axel var en mera sällsynt gäst. Han vistades huvudsakligen på Capri eller vid hovet. Stengården kom att bli Hildas och sönernas sommarparadis. En sagovärld där man kunde leka, spela teater och få utlopp för allahanda konstnärliga och kreativa talanger. Varje år genomfördes ett kostymspel dit även traktens ungdomar inbjudits att delta.
Den unga adliga engelskan Hilda Pennigton-Mellor gifte sig med Axel Munthe 1907. Axel var då redan väletablerad societetsläkare i Italien och livmedikus vid svenska hovet. Han var omkring 50 år och dubbelt så gammal som sin unga brud.
Bröllopsresan företogs till Dalarna. Hilda förälskade sig i naturen och miljön och man beslöt att bygga sig ett sommarhus i Leksand. Stengården, som den ursprungligen kallades, stod klar 1911 och enligt familjetraditionen Axels morgongåva till Hilda, trots att paret vid det laget varit gifta i fyra år och hade två söner.
Hilda Munthe hade vuxit upp i Frankrike och Italien. Hon blev tidigt trädgårdsintresserad och var i sin trädgårdssmak influerad av Arts and Crafts-rörelsen vilket även kommit att påverka utformningen av trädgårdarna på Hildasholm. Där är ingen stor sammanhållen paradträdgård utan flera mindre, formade som slutna rum sammanlänkande med varandra.
Det var knappast i något engelskt klimat Hilda Munthe tog itu med sin trädgård, men genom att använda växtmaterial som är anpassat till Dalarnas växtzon 5 kunde hon skapa en "engelsk" trädgård på dalavis. Rosa rugosa istället för English rose. Spirea i stället för buxbom. Hon lät formklippta inhemska granar på samma vis som man gjorde med idegran i England.
Gula trädgården, den som även kallas Påfågelsträdgården, var den första som Hilda lät anlägga. Där lät hon plantera låga, klippta, häckar som likt en barockparterr skulle inrama planteringar av bellis, luktvioler och nejlikor. I stället för buxbom används Spirea japonica Little Princess, liten praktspirea, som är mycket härdig och klarar klimatet bra. Dessutom är den lätt att forma. I mitten av parterren placerades ett 1600-tals solur omgivet av två påfåglar, engelska trädgårdsskulpturer från 1700-talet. Hela trädgårdsrummet inramas av högväxt Rudbeckia laciniata, höstrudbeckia, och det är först när den blommar som trädgården gör skäl för namnet "den gula".
Strax intill gränsar Enbusketrädgården som fått sitt namn efter rader av planterade enar. Här blommar under högsommaren luktpioner, stjärnflocka, vallmo och fingerborgsblomma. När Hilda Munthe planerade trädgården satsade hon avsiktligt på att blomsterprakten skulle vara som bäst från midsommar och en bit in i september, den tid på året då familjen semestrade i Dalarna.
Intill finns den nedsänkta trädgården, med en damm i centrum omgiven av en granhäck. I prakturnorna vid dammen skall det enligt familjetraditionen alltid planteras polkagrisrandiga petunior. En bård av gula dagliljor följer upp färgackordet från påfågelsträdgården
I ett hörn av den nedsänkta trädgården står en byst av en antik nymf på en hög stensockel halvt dold i granhäcken. Intill nymfen växer en spretig, taggig rosbuske.
Det här partiet av trädgården uppskattades särskilt av skalden Erik Axel Karlfeldt som utsett en mossig sten i ravinen intill fontänen till favoritplats vid sina besök hos familjen Munthe. En het dag är det skönt när solen silar ner genom lövverket att lyssna till plasket från vattnet. Om våren är hela slänten fylld av doftande liljekonvaljer och här blommar gula dagliljor och mängder av krolliljor. Och visst finns här rosor! Rosa rugosa blommar snällt i närbelägna Brunnsträdgården och har där fått en underplantering av mattram. I bågar slingrar humle. Det här är växter anpassade till klimatförhållandet i Dalarna.
År 1988 donerades Hildasholm till en stiftelse där representanter från familjen Munthe finns med i styrelsen. År 1995 startade en upprustning av såväl villan som trädgården finansierad bland annat med EU-bidrag. Hus och trädgård visas sommartid från 1 juni till mitten av september. I fjol hade Hildasholm 15 000 besökare.