Ensam tjej bland 44 målargubbar

Hur gick det här till Tinne Ingesson?

Foto: Mikael Svensson

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-02-05 06:30

Ja, berätta!

- Jag har alltid gillat färg och inredning. Men jag höll faktiskt på att hoppa av gymnasiet efter ett år. Det var inte kul med bara byggnadsmåleri. Men så kom en kvinnlig målare, Hanna Sjöberg, och höll en kurs i dekororationsmåleri ... och då blev jag fast.

Tinne praktiserade i en färgaffär och lärde sig mer om färgsättning. Därefter utbildade hon sig vidare på Palm Fine Arts i Norrköping i två år. Och nu var det bara dekorationsmåleri på schemat. Hon praktiserade på Måleri-Hantverkarna som valde att sätta henne rejält på prov. Hon fick fria händer att dekorera en jättevägg hos företaget Miljöbyggarna. Och uppenbarligen klarade hon testet för nu är hon fast anställd sedan våren 2007. Hon har också fortsatt att vidareutbilda sig på Färgskolan i Stockholm, i utvändig och invändig färg- och ljussättning. Ljuset har ju mycket stor betydelse för hur en färg upplevs.

Hur tänkte du inför eldprovet, väggen hos Miljöbyggarna?

- Så här: Vilka är det som springer upp och ned i denna trappa hela dagarna? Jo, snickare. Vad har de ofta på sig? Jo, rutiga flanellskjortor. Okej. Jag förstorade helt enkelt upp ett skjortmönster.

Det gick åt ett tvåmeters vattenpass, mycket mätning och tejpande innan väggen var klar. Fyra nyanser grått tillsammans med en varm röd färg.

Men den gröna plastmattan i trappen var ju inte så snyggt till ...

- Nej, den är hemsk! De lovade mig att byta den, men det har tydligen inte blivit av. Mörkt grått eller svart skulle vara snyggt.

Hur är det att jobba med bara män omkring sig?

- Jag har inga som helst problem med det. Trivs jättebra både med före­taget och jobbarkompisarna. Det är en fördel att vara tjej eftersom vi är så få i branschen. Många känner igen mig och kommer ihåg mina arbeten.

Du får hela tiden vitt skilda uppdrag. Finns det något du skulle säga nej till, typ att färgsätta en porrklubb?

- Färgsätta en porrklubb? Tja, varför inte. Så länge mina målningar inte kränker någon har jag inga moraliska invändningar.

Men själv är du, ursäkta, ganska färglös till det yttre?

- Ja, jobbar man med färger hela dagarna kanske det blir så. Jag trivs bäst i svart och mörkblått. Jag satsar på färgglada accessoarer i stället. Tänk när man varit utomlands och köpt grilliga grejer som ser toppen ut på semester-orten, solbränd och fin som man är. Och så tar man fram dem här hemma ... uh.

Efter hur många år flagar dina målningar?

- Flagar!? Aldrig. Det är troligare att människor hinner tröttna på dem innan de blir slitna.

Har du tvingats göra något som du tycker är riktigt, riktigt fult?

- Nej. Ofta ger mig kunden fria händer, vilket kan vara ett problem eftersom jag är mån om att kunden ska känna sig nöjd med mitt arbete. Då frågar jag vilka färger eller mönster de absolut INTE tycker om och börjar arbetet därifrån. Sedan tar jag förstås stor hänsyn till vilka det är som ska se målningen och om den ska förmedla något budskap. Jag visar alltid mitt förslag innan jag sätter igång.

Ett vanligt fel när det gäller färgsättning?

- De kommunala förskolorna får kanske bara ommålat vart 15:e år, ändå vill personalen oftast ha mycket färgstarka rum. För att barn ska vistas där, för att det ska se roligt ut etcetera. Men barn är ju färgglada och tongivande i sig! Likaså är leksakerna ofta i grälla färger så det blir bara för mycket. Hur får man en stojig dagisgrupp att känna lugn? Ja, inte av knalliga färger i alla fall.

Hur mycket påverkas du av modet?

- Förmodligen mer än jag vill erkänna. Nu är det ju väldigt inne med stormönstrat och fondväggar. Jag vill tänka utanför det mest konventionella. Man måste ju inte ha tre ljusare väggar och en mörkare fondvägg. Du kan lika gärna ha fonden på bara en del av en vägg eller i ett hörn. Då blir det mer spännande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!