Det visar en sammanställning av 65 357 besiktningar som Anticimex gjort mellan åren 2000 och 2004. I rapporten framgår att 30 procent av alla villor har slitage, bristande underhåll och/eller felaktig byggteknik. Vid 3,5 procent av alla besiktningar upptäcks skadan för sent, det vill säga villan är redan vattenskadad.
Risken att drabbas av en fukt- eller vattenskada är störst i badrummet. 38 procent av alla problem kan hänföras till villans badrum. Därefter kommer annat våtutrymme (16 procent), tvättstuga (12 procent), kök (10 procent), krypgrund (8 procent), vind (4 procent), boutrymmet (2 procent) och övrigt (10 procent).
-- Det finns ett intresse från alla parter att försöka komma tillrätta med problemen, som kostar samhäller omkring 5 miljarder kronor per år, säger Per Bergström, som är produktchef på Anticimex.
När en skada inträffar blir det ofta väldigt påfrestande för de drabbade. Skadat material måste i regel tas bort och konstruktioner avfuktas eller ersättas. Försäkringen täcker en del av kostnaderna, men självrisken, som kan uppgå till 10 000 till 15 000 kronor, får villaägaren betala.
Men om en villa drabbas av fukt- och mögelskador som inte kan hänföras till läckage från vattenledningar eller andra brister i våtutrymmet kan reparationskostnaden uppgå till hundra tusentals kronor. Kostnader som inte ersätts av en traditionell försäkring.
Att risken för fukt- och vattenskada är liten i krypgrund och vind beror på att av många av de besiktigade villorna inte har sådana utrymmen. Tidigare mätningar visar dock att 80 procent av krypgrunderna och 50 procent av vindarna får anmärkningar.
Den nya rapporten visar att fler än 500 000 av Sveriges 1 600 000 villor löper stor risk att drabbas av fukt- eller mögelskador.