I början av 1970-talet hade renoveringen av det gamla huset påbörjats, då hade till exempel brädgolv rivits ut. Mindre lyckat förstås, sett så här i backspegeln. Men eftersom de nya ägarna nu har isolerat ordentligt slipper de frysa om fötterna.
Huset hade i många år använts som "raststuga" av de som brukade gården, här inne kunde man äta och värma sig.
Stor förändring sedan flyttenKarin och Ulf bodde egentligen i Uppsala, i lägenhet, men längtade efter hus till rimliga kostnader. Så hittade de Bostället och fick jobb i Linköping. Att Karin hade sina föräldrar i närheten, som inget hellre ville än att vara barnvakter, gjorde inte saken sämre förstås.
Det här var 2004 och sedan dess har det hänt en hel del med huset.
- Det har nästan varit som att bygga nytt, säger Karin, som denna dag har en bakdag och ska passa degar. I den gamla ladan intill, där det bodde kor på 1950-talet, finns i dag efter renovering både bageri och kafé, säger Karin Lorin.
Låg takhöjdMen den renoveringen fick vänta tills boningshuset var klart. Det är byggt från tiden runt 1870-1880-talet. Då byggde man inte med någon imponerande takhöjd så Karin och Ulf lät gräva ut under golvplankorna för att få till lite mer rymd. Och på övervåningen, som bestod av en kallvind plus en liten kammare, fick takbjälkar lyftas upp för att man skulle kunna gå rak i ryggen där uppe.
Under den värsta renoveringsperioden bodde familjen i ett torp en mil bort.
- Jag ville inte bo i en byggarbetsplats med små barn, säger Karin. Jag är inte den äventyrliga typen!
Huset har blivit 150 kvadratmeter stort sedan en rejäl groventré med stöveldusch och extra diskbänk byggdes till.
- Vi tyckte att vi byggde stor tillbyggnad men borde ha gjort en ännu större med mer utrymme för förvaring. Dessutom spelar sonen hockey och alla hockeyprylar tar plats.
Vedspisen kvarI köket, dit man kommer via både groventrén och en hall har den gamla vedspisen fått behålla sin plats. Murstocken har knackats fram, tidigare var det puts på den fina tegelväggen. Kring vedspisen är det uppmurat med gamla tegelstenar för att få bättre arbetshöjd.
I köket fick man ta sig igenom flera lager med tak för att nå fram till ursprungstaket som består av plankor och takbjälkar.
Det är mycket färg och mönster i hela huset.
- Jag gillar färg, jag är väl inte den skandinaviska vita typen precis, säger Karin.
- När groventrén skulle tapetseras ringde min man mig till jobbet och undrade om det verkligen var rätt tapet som var på väg att sättas upp. En rosa och gul och svart och med fåglar . . .
- Det var rätt!