Nu är det inte så att Ulf och Gertrud Hermelin har den jättestora gräsmattan enkom för nöjes skull. Nej, istället försörjer man sig på att odla och sälja färdig gräsmatta.
Att köpa gräs på rulle blir allt mer populärt, fördelarna är många gentemot att så själv då flera faror lurar: fröna äts upp av fåglar, fröna regnar bort, fröna blåser bort, sådden blir ojämn och/eller när det väl kommer upp något så är det bara ogräs, eftersom ogräs växer fortare än gräs.
Att så själv är billigare, ungefär 1:50 kronor per kvadrat kostar det, men då krävs också, förutom tålamod, ett bättre underarbete, enligt Ulf. Att köpa färdigt gräs på rulle kostar 20 kronor per kvadrat om man köper minst 160 kvadratmeter, köper man mindre så blir det lite dyrare per kvadrat.
Det är inte bara golfbanor, kyrkogårdar och idrottsanläggningar som köper färdigt gräs, utan allt fler villaägare väljer att rulla ut en färdig gräsmatta. Lägger man två miljoner på ett hus kanske några extra tusenlappar till en färdig gräsmatta inte är så mycket att orda om, tycker Ulf.
Han uppskattar att ungefär tio procent av alla gräsmattor är färdigköpta i dag.
Ett annat bra argument som talar för färdigt gräs är enligt Ulf att du, förutom böket med att så mattan, slipper den långa väntan på gräset. Efter bara två tre veckor går det att ordna fotbollsturnering i trädgården.
Efter 18 år i gräsbranschen och med slogans som "ett strå vassare" och "det gräsligaste jobbet har vi redan gjort" är Hermelins störst i länet.
En annan av deras slogan lyder "Med vår färdiga gräsmatta är gräset grönare på din sida av staketet", en slogan som för tankarna till de villaområden där det ständigt pågår en inofficiell tävlan om vem som har den finaste gräsmattan. Men är det egentligen inte fusk att gå och köpa sig en perfekt ogräsfri gräsmatta?
Hmm, nja, kanske det medger Getrud. Fusk och fusk, det går ändå knappast att mörka för grannen att man har köpt en färdig gräsmatta. Att på en dag gå från åkerjord till tvåårig gräsmatta kan vara marigt att förklara. Och de som anser att färdigt är fusk kommer nog ändå inte hit, menar Gertrud.
Våren är högsäsong för Hermelins. Ulf drar fingrarna genom gräset och säger att det snart är dags för "Farmor Anka-maskinen" att skörda det första gräset för säsongen.
Redan nu ringer folk som tokiga berättar Gertrud, när vädret är fint är det bråttom, bråttom. Egentligen är det bäst att lägga ny gräsmatta på hösten, då får den ligga och vila under vintern, men vem vill tänka på en gräsmatta då?
Om du nu trodde att gräs är gräs så är det dags att tänka om. Ulf lägger sig ner på alla fyra och förklarar. Hermelins använder sig av två arter gräs, ängsgröe, som är en slitstarkare sort, och rödsvingel, som är ett gracilare gräs, men inte lika slitstarkt. Av varje art använder man sig i sin tur av tre olika sorter som resulterar i en blandning som ska ge maximal slitstyrka, härdighet och andra toppkvaliteter. Blandningen är, precis som Coca-colareceptet, topphemlig och framodlat under många år.
Ulf pekar och visar de olika sorters stråna. Det finns fult gräs och det finns fint gräs. Fint gräs är mörkt grönt i färgen, ju mörkare desto bättre. För amatören är fint gräs nog mer en fråga om hur hög grad gräsmattan består av mossa och ogräs.
Ulf ger en kort gräslektion: Mossa är ett tecken på att jorden har näringsbrist. Gödsla bör man tre gånger om året, vår (på direkten vill säga) midsommar (eller efter om du planerar trädgårdsfest) och i slutet av augusti. Gödsling är det vi är sämst på när det gäller skötsel av gräsmattan. Gertrud menar att gräsmattorna ofta behandlas styvmoderligt. Vi har fina buskar och växter som vi sköter om noggrant, men sen struntar vi i gräsmattan. Många är av den åsikten att gödsel är ett ofog eftersom det bara medför att gräset växer fortare, och när gräset växer fortare måste vi klippa det oftare, något vi inte vill bli utsatta för. Kontentan blir att vi väljer bort gödslet. Men att inte gödsla ger till slut en ful gräsmatta. Punkt.
Även när det gäller gräsklippning är Hermelins experter såklart. När gräset växer som bäst (eller värst?) klipper man tre gånger per vecka. Faktiskt har gården en man som bara klipper gräset. Han börjar i ena hörnet på måndagsmorgonen och avslutar i den andra på fredagseftermiddagen. Snacka om Sisyfosarbete.
Hermelins anser att man bäst klipper gräset med en cylindergräsklippare, som skär av strået, istället för en rotorgräsklippare som slår av strået och gör det hackigt.
Hur ofta ska man klippa gräset själv då? Regelbundenhet är nyckeln till ett skönt grönt gräs. Minst en gång i veckan måste man klippa gräset, och då får man inte klippa av mer än en tredjedel av gräsets längd, för då stressar man gräset.
Men de här då som inte vill klippa alls? De som väljer att stensätta istället för att anlägga en gräsmatta. Är de att betrakta som en skymf? Nej, då säger Gertrud, sten är också jättefint, och det finns plats för alla smaker i våra trädgårdar. Men tyvärr finns inga genvägar till en fin trädgård. Det fattade redan R Kipling som sa "Man får ingen trädgård om man bara sitter i skuggan och säger att allt är underbart".