å Varvsholmen har Kalmarborna byggt båtar sedan 1670-talet. 1986 byggdes den sista båten och holmen med dess gytter av verkstadslokaler började att förfalla.
Mellan 1989 och 1992 lade det bolag som ägde ön, CA Fastigheter AB, ned stora ansträngningar för att ta fram en detaljplan på 700 bostäder.
Fastighetskrisen knäckte projektet och 1996 köpte kommunen Varvsholmen av fastighetsbolaget.
Nu siktade planerarna på 400-450 lägenheter i en- och tvåvånings flerbostadshus.
Eftersom miljöpartiet hade krävt att en arkitekttävling skulle anordnas om kommunen köpte ön, gavs tre kända arkitektkontor utanför Kalmar, under ledning av arkitekten Olle Reiter, i uppdrag att oberoende av varandra granska Varvsholmens förutsättningar. Olle Reiter höll bland annat i planarbetet för Boutställningen H99 i Hälsingborg. Parallelluppdraget gav många erfarenheter som fick stor inverkan på kvaliteten. Även politikernas medvetenhet om vikten av att ta in mycket information och vara lyhörda för arkitekternas synpunkter i stadsbyggnadsfrågor, ökades.
Ön fick inte exploateras för hårt. Här skulle vara plats för strandpromenader, kajer och till och med en kanal in i ön. En del av de kulturhistoriska byggnaderna skulle bevaras.
- En ambition var, att inte bara låta ön bli förbehållen bostadsrätter, säger Bertil Stolt, projektledare på kommunledningskontoret för Varvsholmen
- Vi ville att även det samhällsnyttiga bostadsföretaget Kalmarhem skulle vara med.
Så därför blandas i dag hyresrätter med bostadsrätter.
Hittills har man byggt 90 av planerade 250 bostäder. Av dessa är 61 hyresrätter och 29 bostadsrätter.
En pir har fyllts med tvåvåningsradhus. Längs en kaj ligger andra radhus. Några stora kontorshus ligger längs stranden mot Kalmarssund.
Kvaliteten och helhetssynen har lönat sig anser Bertil Stolt.
-- Vi märkte ju klart att de som var intresserade ville se hur husen intill såg ut.
- Området har haft stor dragningskraft även på företagen. Vi har fått hit bland andra Apoteksbolaget, Vodaphone och KI-consulting. Skattekraften i kommunen har ökat med 30-35 procent.
Kraven på kvalitet har bland annat betytt att nästan alla bilar förvisats till ett underjordiskt garage.
-- De som bor här vill ändå ha bilarna i garage, menar Bertil Stolt.
--Garaget blev dyrt men vi har valt att hålla hög svansföring. På sikt tror jag att beslutet att undvika biltrafik på ön visar sig vara riktigt.
Några problem att bli av med bostäderna har man inte haft.
-- Vi har fått många hemvändare som kunder och attraktionskraften har varit stark. Det var rätt att göra en helhetsplanering med sikte på boendekvalitet.
"Läppstiftet", ett runt hyreshus dominerar Varvsholmens bostadsdel. Högst upp bor Lars-Gunnar Svensson, före detta entreprenör och en av dem som varit med om att ta fram Villa Näckros, i en hyreslägenhet på 106 kvadratmeter.
En lägenhet fullt i stil med den som byggmästaren Gunnar Lindstén på 1950-talet lät bygga på taket av sin fastighet vid Ågatan i Linköping.
Man tar hissen direkt till lägenheten. Så snart dörrarna öppnas slår utsikten över Kalmarsund emot en.
Lägenheten är halvrund i ett och ett halvt plan.
En halvtrappa upp finns "kommandobryggan" med kikaren på plats.
Lars-Gunnar Svensson kan också gå ut på balkongen för att få en fin utsikt över Kalmars centrum med slott och domkyrka. Även utsikten från sängkammaren är bra.
-- Där kan jag ligga och räkna bilarna på Ölandsbron om jag vill, säger Lars-Gunnar Svensson.
Hyreskostnaden för lägenheterna på Varvsholmen är 1 200--1 800 kronor/kvm och år, beroende på storlek, standard och utrustning. Hyran är också beroende på hur högt i huset lägenheten ligger. Det innebär att månadshyran för en lägenhet på 80 kvm ligger mellan 8 000 och 12 000 kronor. Garageplats med förråd kostar 1 000 kronor per månad
Hyran för Lars-Gunnar Svenssons lägenhet är cirka 15 000 kronor per månad.