Tankbilen svänger in på ett villaområde i Sturefors utanför Linköping. På Envägen ska fem villa-ägare få eldningsolja i dag. Nästa år kommer Tekniska Verken att dra fram fjärrvärme i området.
-- Det är förmodligen de sista entusiasterna på gatan. Jag får nog snart besöka arbetsförmedlingen, skrattar Ulf Bergström, när han drar fram slangen för att fylla på oljetanken i en av fastigheterna.
Det finns fortfarande villaägare som värmer upp huset med olja, men skaran minskar. Ett oljepris på omkring 8 600 kronor är mycket. Av totalsumman är drygt 5 000 kronor olika skatter och moms.
Då välkomnas andra uppvärmningsalternativ, som fjärrvärme, bergvärme och pellets.
En av villaägarna på Envägen är Krister Fälth. Han har bott i huset sedan 1978, och minns när eldningsoljan kostade 400 kronor kubikmetern.
-- Jag tror att många villaägare går över till fjärrvärme när de får chansen. Eldningsoljan kostar för mycket, säger han.
Krister Fälth har en kombipanna för olja/el. Uppvärmningen av huset drar nästan 2 000 liter olja på ett år. Dessutom använder han elpannan på sommaren.
-- Så jag får höga elräkningar också, säger Krister Fälth.
För att pressa priset på eldningsoljan har fem grannar i villaområdet gått samman, och gjort en storbeställning.
-- Jag tror jag får betala drygt 8 000 kronor för oljan, säger han.
Intresset för olja som uppvärmning i villor har minskat kraftigt under senare år. Allt fler väljer bort oljan. Konsumtionen av villaolja är nu nere på 1954 års nivå.
I Ulf Bergströms tankbil finns 16 kubikmeter eldningsolja. Innan dagen är slut ska tanken vara tömd. Flera av husägarna på gatan har beställt 1 500 liter olja, vilket är tio minuters jobb med slangdragning och påfyllning, per hus.
-- De kunder som försvinner är framför allt unga barnfamiljer som tänker bo kvar i huset i kanske tjugo, trettio år. Äldre villaägare verkar inte bry sig. De kanske funderar på att snart flytta, och vill inte dra på sig några stora kostnader. Men det är fler som behåller oljeuppvärmning på landsbygden än i stan, där fjärrvärmen tar över allt mer, säger Ulf Bergström.
Owe Johnson, som driver Oljecentrum i Linköping, ett privat bolag med säte i Ljungsbro, tror att totalmarknaden för eldningsolja gått ner med 20 procent under det senaste året.
-- Omsättningen har kanske inte förändrats så mycket. Den ligger på ungefär samma nivå som när jag startade företaget. Så det är inte mycket att skryta över. Det är en tuff konkurrens på marknaden, men än så länge är jag kvar. Men det blir inte många kronor i förtjänst, tillägger han.
Owe Johnson startade oljeföretaget 1972, och när han nästa år fyller 65 år anser han att det nog är dags att stänga butiken.
-- Jag har två söner, men de är inte intresserade av att ta över verksamheten. Och det kanske är lika bra.
För tre år sedan kostade en kubikmeter olja omkring 5 500 kronor. Sedan dess har priserna bara gått upp, och för en vecka sedan kostade en kubik olja nära 9 000 kronor. Därefter har oljan blivit något billigare, bland annat genom att dollarn försvagats mot kronan.
-- Jag förstår villaägare som går över från olja till fjärrvärme. I en normalvilla går det åt nästan tre kubikmeter olja per år, och det gör 25 000 kronor i bara uppvärmningskostnader.
Eftersom konkurrensen är hård kan kunder som vill ha stora leveranser ofta pruta på priset. Riktpriset, som för närvarande är omkring 8 600 kronor, går att få ner med några hundralappar. Owe Johnson tror att försäljningen av olja kan öka något nästa år, när lantbrukare får sänkt skatt på dieseln.
-- Men vi i oljebranschen jobbar i motvind. Det är inte lätt att sälja olja när den hela tiden bara blir dyrare.
ett sista