Om ditt djur inte stör grannarna eller förstör lägenheten så har du rätt att ha djur i din hyresrätt, oavsett vad som står i hyreskontraktet.
Så tolkar hyresgästföreningen samt de flesta hyresvärdar och deras organisationer hyreslagen.
- Man kan förstås skriva in vad man önskar i ett avtal, men att förbjuda sina hyresgäster att till exempel hålla kamphund är inte juridiskt bindande, säger Carina Knapp Svedberger, jurist på Sabo, de allmännyttiga bostadsföretagens branschorganisation.
- Bara att definiera vad en kamphund är, är svårt, lägger hon till.
Ändå finns fastighetsägare som förbjuder vissa slag av djur i sina bostäder. En sådan överenskommelse är troligen inte juridiskt hållbar, men det har heller inte prövats. Vare sig hyresgästföreningen centralt eller Sabo känner till att ett sådant fall drivits rättsligt.
Kamphundar förbjödsAv de fyra största hyresvärdarna i Linköping är det bara Botrygg som skriver avtal med sina hyresgäster om att inte hålla vissa djur. Men det finns fler exempel.
Det mest kända är kanske Botkyrkabyggen söder om Stockholm. För tio år sedan fanns ett stort "kamphundsproblem".
Botkyrkabyggen förbjöd sådana hundar, men valde att inte specificera särskilda raser. Istället förbjöds hundar med extremt stor kamplust och som riktade den mot människor eller hundar.
- Även en hund av kamphundsras kan vara trevlig eller vice versa. Det är snarare relationen mellan ägare och hund man vill åt, säger Lotta Arnesson på Botkyrkabyggen.
Förbudet i Botkyrkabyggens avtal är en markering från bostadsbolagets sida, berättar Lotta Arnesson. En hund som uppträder aggressivt mot människor och andra hundar är hur som helst en hund som kan omhändertas av polis eller anses som en så allvarlig olägenhet för sin omgivning att hyreslagen ger hyresvärden rätt att avhysa dess ägare. Med eller utan avtal.
Erbjöd hundkurserBotkyrkabyggen genomförde en rad andra åtgärder för att råda bot på problemet. Man gjorde till exempel hembesök, pratade med hyresgästerna och erbjöd kurser för hundägare.
Numera är "kamphundsproblemet" inget man behöver prata om och vad Lotta Arnesson kan minnas, har ingen hyresgäst behövt sägas upp på grund av sitt hundägande. Strategin var nog klok. Hyresgästens besittningsskydd är starkt.
- Det ska mycket till för att en hyresvärd ska kunna säga upp ett hyresavtal, konstaterar Gunnar Flodin på Platen i Motala.
Därför försöker hyresvärdar i allmänhet alltid först att komma till rätta med problem genom samtal med sina hyresgäster och nästan alltid brukar det fungera berättar han.