En sak är säker; ohyra och angrepp kommer. Och de gör faktiskt endel nytta i den biologiska mångfalden. Många skadegörare är föda förfåglar, paddor och ett antal insekter. Men trots detta är ohyra inteatt önska i sin egen trädgård eller balkong. Att med jämna mellanrumnärbesiktiga sina växter har man snart igen. Så ta en dagliginspektionsrunda, det lönar sig.
Bladlöss, gröna och svarta eller röda små insekter, är 2--3 mm långaoch suger näring ur skottspetsarna men brukar också sitta på bladensundersida -- bladen blir krusiga och skotten vissnar. Rosor, schersmin,paprika och fuchsia brukar först bli angripna men även vinbär ochkrusbär. Ta direkt bort det första buckliga bladet. Visserligen älskarnyckelpigor bladlöss -- de kan äta upp till 100 stycken om dagen -- meninte de mängder som brukar finnas i trädgården.
Ett klassiskt råd är att ta vattenslangen och spruta. Min erfarenhetär att det fungerar mindre bra, många växter reagerar mer på detiskalla vattnet och på trycket än på lössen. Nej, kläm helt enkeltihjäl dem -- och använd diskhandskar för man blir ganska kladdig. Enannan metod är att duscha med såpsprit, vilket man gör på kvällen. Ensats brukar räcka för hela sommaren.
Steklar är en annan ohyra som man brukar finna i trädgården.Hoprullade blad på rosorna rymmer i regel larverna tillrosen-bladstekeln eller vecklarfjärilen. Knipsa av bladen och släng demi soporna eller kläm ihjäl larverna.
Om dina småblommiga tidiga sorter har blivit ganska kalätna är detklematis-bladstekeln som härjat. Stekeln lägger sina ägg i de ungaskotten som genast blir alldeles knottriga. Nyp bort dem direkt, innanknottrorna har fått svarta hål för då har larverna tagit sig ut. I såfall hittas de gröna larverna på bladens undersidor och det är bara attklämma ihjäl dem. Plantan blir annars kaläten, men den repar sig snabbtoch blir grön igen. Krusbärsstekelns larver kommer på krusbär. Iblandgår de även på röda och vita vinbär. Leta efter blad med hål i, debrukar finnas i buskens inre. Larv-en är cirka 2 centimeter lång ochgulprickig. Plocka bort alla larver. Titta även på bladens undersidorför där brukar de nykläckta larverna sitta i små klungor. Busken brukarhämta sig till nästkommande säsong.
Rosor får ofta angrepp så där bör man välja motståndskraftigasorter. Svartfläcksjuka syns på bladen som brunsvarta fläckar ochgynnas av hög luftfuktighet och stillastående luft. Angripna blad skabort och bör inte få falla till marken. Rosrost ger rostfärgade tillorangeludna prickar på bladens undersida och på skotten. Rosrost dykerupp redan på våren men det är på sommaren man plötsligt ser angreppen.Även här ska angripna blad bort.
Mjöldagg drabbar rosor, zucchini, pumpa, gurka och bärbuskar. Det ären vanlig svampsjukdom som känns igen på de vita fläckar som uppkommerfrämst på bladen.
Lite senare blir bladen överdragna av en vit, mjölig beläggning ochvissnar. Vanligen kommer angreppen efter en period av torrt och varmtväder eller om våren/försommaren bjudit på mycket varma dagar och kallanätter. Minska på gödningen och spreja angripna delar med bikarbonat.Blanda då 2 tsk med lika mycket såpa i 1 liter vatten. Upprepabehandlingen flera gånger. Gråmögel gör att växtdelarna blir bruna, fårrötor och vissnar och brukar slå till under ganska kalla och fuktigasomrar eller på sensommaren. Gråmögel gynnas av plantor som står tätt.Tomater, gurkväxter och jordgubbar drabbas mest. Nyp bort alla angripnaoch döda växtdelar, ställ odlingarna så glest och luftigt som möjligtoch avstå från kvävegödsel ett tag.
Sist men inte minst, liljebaggen är en röd insekt som glupskt äterpå liljeväxters blad och blomknoppar. Den lägger små fina,korallfärgade ägg på liljebladens undersida. Kläm ihjäl alla baggar duhittar, men ta dem från rätt håll så att inte din skugga träffar dem,för de har ögon i nacken och kastar sig ner och gömmer sig i jorden.Kläm också sönder alla ägg, för sedan kommer larverna -- egentligenrosaröda men i praktiken svarta då de täcks av sitt eget exkrement. Ochde är inte roliga att se på. God jakt!