Den tidigare ägaren uppskattar att årsförbrukningen av olja liggerpå omkring 2,5 kubikmeter. Men då har inte stora delar av källarenvärmts upp.
-- Vi planerar att värma upp hela huset, och inte bara tvättstugan.Eftersom vi snart väntar barn behövs större uppvärmda ytor i huset,säger Anders Forsberg.
I Malmsätt har Tekniska Verken dragit fjärrvärmeledningar, ochdärför har flera husägare i området valt den uppvärmningsformen. MenAnders och Hanna tvekar.
-- Fjärrvärmen är säkert bra, men frågan är vad som är bäst för oss.
Anders räknar med att årsförbrukningen av olja säkert stiger tillminst 3 kubikmeter när även källaren värms upp. Han har kontaktatTekniska Verken och Linköpings Värme- pumpsteknik, och därifrån fåttofferter på jobben.
Här är kostnaderna för de olika uppvärmningsalternativen:
Fjärrvärmen kostar 53 000 kronor att installera i huset. Den årligadriftskostnaden är 5 200 kronor i fast avgift, plus en rörlig avgift på0,33 öre per kWh. En oljeförbrukning på tre kubikmeter (oljepanna med70 procents verkningsgrad) motsvarar 21 000 kWh. Driftskostnaden förfjärrvärme beräknas till 12 130 kronor per år.
Bergvärme är betydligt dyrare. Grundpriset är 123 000 kronor.Värmepumpsteknik anser att ett borrhål på 125 meter är tillräckligt. Ipriset in-går även tre meters stålsättning. Måste man borra längre föratt nå berg är kostnaden 1 875 kronor för varje tremeterslängd.Värmepumpsteknik har räknat ut att hela husets uppvärmningskostnad medolja motsvarar 27 000 kWh. Driftskostnaden för värme och varmvattenblir då omkring 9 000 kronor per år.
I dag värms huset med olja. Kostnaden för oljeuppvärmningen är omkring 22 000 kronor per år (när oljan kostar 8 500 kr/kubik).
-- Det lutar kanske åt bergvärme, men slutpriset verkar varaosäkert. Om firman får borra en bra bit för att nå berg blirinvesteringen dyrare. Jag vill veta exakt hur mycket det kostar innanarbetat startar, säger Anders.
Corren Bostad kontaktade kommunens energirådgivare Inger Andersson,som följde med hem till Anders och Hanna i Malmsätt. Ofta får honfrågor om vilken uppvärmning som passar bäst i villan.
-- I vinter är det många villaägare som hört av sig och vill hainformation om hur man kan spara energi. Men det är viktigt att sägaatt det är villaägaren själv som måste ta beslut om åtgärden. Jag kanbara ge allmänna råd, säger Inger Andersson.
Det finns många enkla tips för att spara energi. En grad lägreinomhustemperatur sänker energiförbrukningen med fem procent. Attduscha i fem minuter i stället för en kvart sparar flera hundralapparunder ett år. När det är dags att byta ut gamla vitvaror är detprodukter i energiklass A som gäller. På så sätt kan man spara upp till1 500 kWh per år.
Dyrare investeringar är att byta ut kopplade tvåglasfönster tillenergi-glas. Men att isolera vindsbjälklaget behöver inte bli så dyrt,framför allt inte om villaägaren kan göra en del av jobbet själv.
När Anders och Hanna köpte huset för ett år sedan hade den tidigareägaren installerat nya treglasfönster. När Anders klev upp på vindenför att kolla isoleringen fanns bara 15 centimeter sågspån, och ingetmer.
Inger Andersson första råd är att Anders och Hanna ska isoleravinden. En sådan åtgärd sparar flera tusenlappar. Fjärrvärme ellerbergvärme, ja det är upp till villaägaren. Investe-ringskostnaden förbergvärme är hög, och det tar många år innan en sådan anläggning gerekonomi.
-- Det är många som är oroliga för höga energipriser. Väljer manbergvärme är man fortfarande beroende av el. Och priserna ser inte utatt gå ner, snarare tvärtom, säger Inger Andersson.
Anders Forsberg tycker att den fasta avgiften på fjärrvärmen på 5 200 kronor per år är för hög.
-- Det här är en kostnad som jag inte kan påverka, och det kännsinte bra. Om elpriserna fortsätter att gå upp kommer säkertfjärrvärmetaxan att följa med. Om man investerar mycket pengar i ettnytt värmesystem är man också låst. Upptäcker man att man valt felefter några år är det svårt att byta system.
För att klara köldknäpparna, och få lite mysvärme på vintern, håller Anders på att installera en braskamin i vardagsrummet.
-- Det är alltid bra med en extra värmekälla, säger han.