n För femte månaden i rad har de svenska hushållen blivit mer optimistiska om prisutvecklingen på villor och bostadsrätter, visar SEB:s boprisindikator.
I novembermätningen trodde 69 procent av landets hushåll på stigande bostadspriser, jämfört med 54 procent i juli. I genomsnitt räknar hushållen med en prisuppgång på 4 procent.
Men de regionala skillnaderna är stora, enligt SEB. Stockholmarna är exempelvis mindre optimistiska om prisutvecklingen än andra. I november räknade 58 procent av hushållen i Stockholm med högre bostadspriser medan 78 procent av skåningarna trodde på prisuppgångar.
Undersökningen visar också att endast 6 procent av dem som har rörlig ränta tror att de kommer att binda räntan inom den närmaste tremånadersperioden.
SEB:s boprisindikator görs av Demoskop, som varje månad frågar drygt 1 000 svens-ka hushåll om deras syn på prisutvecklingen på villor och bostadsrätter. (TT)
n En av våra allra mest framstående formgivare gick ur tiden den här hösten. Sigurd Persson blev professor, ädelsmed, formgivare och designer och hans arbete uppmärksammades långt utanför Sveriges gränser. Under hösten formgav han en kollektion med tennföremål och silversmycken för butiken Svenskt Tenn. Föremålen kommer visas i en utställning på Svenskt Tenn i Stockholm. (TT Spektra)
n Allt fler svenska mäklare blir ofrivilligt avregistrerade. Fram till och med den 8 oktober i år har 231 mäklare avregistrerats, varav knappt hälften gjort det frivilligt, skriver tidningen Vår bostad.
Den vanligaste orsaken till att en mäklare ofrivilligt avregistreras är att han eller hon inte tecknat den obligatoriska ansvarsförsäkringen som man som yrkesverksam mäklare måste ha. Andra orsaker kan vara att mäklaren har obetalda skulder eller fått upprepade varningar av fastighetsmäklarnämnden. För att varna sina läsare från oseriösa mäklare publicerar tidningen en så kallad svart lista över de mäklare som fått varningar av fastighetsmäklarnämnden. (TT Spektra)
n Hur ska byggandet bli billigare, effektivare och höja sin kvalitet? Jo, genom en industrialisering av byggprocessen. Det tror i alla fall professor Lars Sentler på Lunds Tekniska Högskola, LTH.
Just därför har också en magisterutbildning med det syftet i höst startats på LTH. Industriellt byggande med design heter utbildningen som på lång sikt kanske ska kunna effektivisera byggandet så att även unga människor har råd att efterfråga nybyggda bostäder, skriver tidningen Byggindustrin. (TT Spektra)
n Oroväckande få bostadsbolag mäter radon i sina lägenheter. Det säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen sedan hon studerat en undersökning som Hyresgästföreningen låtit utföra.
Som bekant varken syns eller märks förhöjda radonvärden i en bostad. Men konsekvenserna kan bli förödande för den som under lång tid lever i en bostad med förhöjda radonvärden.
Undersökningen där 27 kommunala och privata bostadsföretag med totalt 372 000 lägenheter deltagit, visar dock att trots att 19 av de 27 företagen testat radon i sina lägenheter ä det bara en mycket liten del av lägenheterna som testats. I allra bästa fall svarade hyresvärdarna att man låtit testa 40 procent av sitt lägenhetsbestånd. (TT Spektra)