Under senare år har priserna på torp och fritidshus gått upp kraftigt. Men nu verkar köpfesten vara över, för den här gången.
- Trenden bröts i höstas. Folk har blivit mer sansade, och det tar längre tid att göra avslut. Fritidshusen följer i stort sett den prisutveckling som finns på villamarknaden, säger mäklaren Jerry Olofsson på Vikens mäklarbyrå i Valdemarsvik.
Unika sjö- och strandlägen spelar dock i en annan division. Här kvittar det om det är hög- eller lågkonjunktur. En strandtomt i Gryts skärgård lockade 37 spekulanter, och då var fritidshuset i så uselt skick att det fick rivas. Slutpriset blev 2,5 miljoner kronor.
En strandtomt vid en insjö är dock inte lika attraktiv som vid havet. I Kärnhult i Valdemarsvik kommun är utgångspriset för en sommarstuga vid sjön 1,6 miljoner kronor.
- Det finns intresse, men priset är satt för högt, säger Jerry Olofsson.
Att marknaden inte vill ge hur mycket som helst för ett fritidsboende har märkts under det senaste året. Det är inte alls säkert att man får det begärda priset.
- Förr var det stockholmare som slogs om de bra objekten. I dag är det framför allt Norrköpings- och Linköpingsbor som handlar. Men pärlorna vid kusten är få. Jag har bara haft en handfull sådana godbitar i år. Däremot finns det gott om torp till försäljning.
Mäklaren Niklas Fränding på Svensk Fastighetsförmedling i Valdemarsvik har ett 20-tal objekt till salu. I utbudet finns allt från torp till sjönära villor, med prislappar från 300 000 kronor till 3,5 miljoner.
- Priserna har dämpats något, och det är inte lika mycket folk på visningarna som tidigare. Men jag anser att prisbilden ändå är stabil, säger han.
En trend som fortsätter är att allt fler flyttar ut permanent i sina fritidshus, antingen man är pensionär eller 40+.
- Det vore intressant att ta reda på hur många som bosätter sig i sina fritidshus. Någon sådan undersökning har vad jag vet inte gjorts i Valdemarsvik.
I exempelvis fritidshusområdet Snäckevarp där kommunalt vatten och avlopp finns ökar året runt boendet. Många bygger om och till och passar samtidigt på att isolera fastigheten.
I Söderköping har priserna på fritidshus ökat med 47 procent under det senaste året. Småstadsidyllen nära Norrköping är mycket populär.
I norra Västerviksområdet, där Loftahammar, Västra Ed och Lofta ingår, har priserna däremot vänt nedåt. Men antalet köp är så litet att det inte går att dra några säkra slutsatser om prisutvecklingen.
Mäklaren Jan Elvin på Svensk Fastighetsförmedling i Norrköping anser att fritidshusmarknaden inte är lika het som tidigare.
- Det var ett himla riv efter torp och stugor förra året. Men det verkar inte finnas något köpsug efter fritidshus längre, säger han.
En av orsakerna till dämpningen är dyrare resor. De höga bränslepriserna har fått folk att tänka efter. Oron för konjunkturen och högre räntor är andra bidragande faktorer.
Vättern är som en magnet för de som vill ha strandtomter och sjönära lägen. I Varamon i Motala kan en tomt gå för drygt en miljon kronor.
- Jag anser att det är bra drag på marknaden. Men jag har en känsla av att priserna nu börjar plana ut, säger mäklaren Thomas Hellblom på Fastighetsbyrån.
Linköping har Roxen och Rängen, och några sjöar till som fungerar som dragplåster för rekreation och friluftsliv. Mäklaren Per Lindgren på Länshem anser att vi satsar mer på fritidshuset än för tio år sedan.
- Det är en form av livskvalitet att kunna bo en del av året på landet. Många bygger om eller till sommarstugan, ja, man lägger ner mycket jobb på fritidsboendet för att kanske någon gång i framtiden flytta dit permanent. Läget är också viktigt, och sommarstugan bör helst inte ligga för långt från stan, säger Per Lindgren.
Fritidshusen har blivit dyrare i Linköping, och Per Lindgren tror att priserna fortsätter något uppåt, eftersom det finns en stor efterfrågan på sommartorp i bra skick. Men då ska standarden vara hygglig, och sommarstugan ha el och indraget vatten.
Fritidshus vid Sommen ger riktigt bra betalt. Men i år har det varit betydligt lugnare på marknaden än tidigare.
- Det finns en stor efterfrågan på fritidshus, men utbudet är mycket begränsat, säger mäklaren Carsten Johansson på Svensk Fastighetsförmedling.
I Åtvidaberg är omsättningen på fritidshus liten. När efterfrågan är stor och utbudet litet går priserna upp.
- Det är ett fortsatt bra tryck på marknaden. Men tyvärr finns det så få sommarhus till försäljning i kommunen, säger mäklaren Glenn Jonsson på Svensk Fastighetsförmedling.