De riktigt dyra husen i Linköping fortsätter att bli dyrare, medan priserna på medelhusen stagnerat, anser mäklaren Hans Liljegren på Skandiamäklarna.
- Man betalar hellre mycket för det som är riktigt bra. Det finns gott om objekt som kostar runt 2 miljoner kronor, och här står priserna ganska stilla. En tendens är att det inte är lika mycket folk på visningarna, säger Hans Liljegren.
Det har bara sålts ett fåtal riktigt dyra hus i Linköping under perioden, vilket gör att priserna i senaste villabarometern ser ut att gå ner. Men den allmänna tendensen är ändå att småhusen blivit dyrare under andra kvartalet.
I Norrköping har småhuspriserna planat ut. Men någon avmattning har inte märkts, anser mäklaren Jan Elvin på Svensk Fastighetsförmedling.
- Jag har inte upplevt att priserna går ner. Marknaden är stabil, och intresset för att köpa hus är stort. Mycket hänger på ränteutvecklingen, och vad som händer på börsen, om priserna på småhus ska gå upp eller ned i höst.
En stabil fastighetsmarknad präglar Åtvidaberg. Under det senaste året har priserna inte förändrats nämnvärt.
- Det finns ett bra utbud, och efterfrågan är god, så jag tror på högre priser under hösten, säger mäklaren Glenn Johnsson på Svensk Fastighetsförmedling.
I Kinda fortsätter huspriserna att gå upp. Det är framför allt i Kisa där småhusen blivit dyrare. Men fortfarande finns de högsta huspriserna i kommunen i Rimforsa.
- Intresset för hus i Kisa har ökat, säger mäklaren Thomas Johansson på Fastighetsbyrån.
En prisstagnation på dyrare villor märks i Mjölby. Däremot är det fortsatt uppgång och budgivningar på objekt under en och en halv miljon kronor.
- Jag anser att det är ett bra prisutfall på småhus, inte minst i Mjölby och Mantorp, säger mäklaren Carsten Johansson på Svensk Fastighetsförmedling.
Intresset för att bo på landet har ökat i takt med att priserna går upp i tätorterna. Efterfrågan är god, och tillgången på objekt har ökat.
- Vi ser ingen negativ trend på fastighetsmarknaden, trots att villastatistiken visar att medelpriset ligger på ungefär samma nivå som för ett år sedan. Jag tror på en försiktig prisuppgång under hösten, säger Carsten Johansson.
Efterfrågan på villor i Ödeshög är stor, och priserna går uppåt.
- Eftersom medelpriset är förhållandevis lågt jämfört med kranskommunerna är marknaden inte så räntekänslig. Om boräntan går upp med en halv procent påverkar det inte priserna nämnvärt, säger mäklaren Hans Nyberg på Ödeshögs Fastighetsbyrå.
Han anser att fastighetens uppvärmningssystem spelar en allt större roll i husaffären. En villa med bergvärme är lättare att sälja än en med direktverkande el. Vedeldning som basuppvärmning är heller inget som lockar barnfamiljer.
- Vedhuggning är inget som tilltalar unga familjer.
I Boxholm har utbudet av fastigheter var litet under andra kvartalet. Mäklaren Markus Spetz på Fastighetsbyrån anser att efterfrågan varit normal, och priserna på småhus gått upp något.
- Prisbilden är stabil, och fortsätter med all sannolikhet att vara det även under hösten, säger Markus Spetz.
På fastighetsmarknaden i Ydre är efterfrågan inte större än antalet objekt till salu.
Hus med lite mark på landet är populärare än att bo i samhället.
- Det kan ta tre till sex månader att sälja ett hus i samhället, men bara en månad att bli av med en sommarstuga på landet, säger mäklaren Birgitta Karlsson på Kontor & Mäklartjänst.
Den senaste villabarometern visar att villapriserna i Motala mer eller mindre står stilla. Men mäklaren Leif Andersson på Svensk Fastighetsförmedling anser att priserna har fortsatt uppåt under perioden.
- Villor med bra läge ger alltid bra betalt. Men så finns objekt med renoveringsbehov och annat där priserna ofta blir lägre, säger han.
Under juli med dåligt väder har det varit mycket folk på visningarna, medan augusti börjat lugnare.
Mäklarens bästa tid i Vadstena är sommaren. Försäljningen av småhus har ökat rejält, och priserna går upp.
- Det har sålts betydligt fler hus i sommar. Villorna har blivit rekorddyra, ja, det är nästan så man häpnar över priserna, säger mäklaren Thomas Hellblom på Fastighetsbyrån.
Östgöta Correspondenten · torsdag 16 augusti 2007