Gamla Linköping - ett boende med stränga förhållningsregler

Vilket privilegium att få bo ochförvalta ett gammalt hus, inte minst etthus som alldeles klart har en själ. Men den som bor här får vara bereddatt tåla en och annan huvudsmäll närtaken är låga och trösklarna höga.

Johan, Kalle och Maria Högquist ivardagsrummet, som har fönster ut motett av Gamla Linköpings promenadstråk.  Bild: PETER JIGERSTRÖM

Johan, Kalle och Maria Högquist ivardagsrummet, som har fönster ut motett av Gamla Linköpings promenadstråk. Bild: PETER JIGERSTRÖM

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2004-02-12 10:43

Klicka här för att se bildspel

Hur gör man för att få bo i Gamla Linköping? Många är vi som undrar. Svar: Den som är hantverkare och verksam i Gamla Linköping har förtur till bostad där. Annars är det bara att snällt ställa sig i kö och vänta.

Det går inte fortare ens om man som Johan Högquist råkar vara byggnadsantikvarie i Gamla Linköping. Han och hans familj hade stått tio år i kö innan de blev erbjudna en liten lägenhet. De tackade genast ja och några år senare kunde de byta bostad och flytta till huset med namnet Fredriksdal.

Som på landet

Att ha adress i Gamla Linköping är något alldeles extra. Här bor man centralt men ändå nästan på landet. Kanske är här lite mer folk på söndagarna än vad det brukar vara ute på landet...

Naturen är nära med Vallaskogen och alla dess fåglar. En del hittar in till Gamla Linköpings gränder. Talgoxarna är i full gång och i trädgården hos Högquists smaskar domherrarna i sig mat som serveras på snötäcket.

Det är inte vilket bostadskvarter som helst. Den som skriver på ett hyreskontrakt här får också medföljande "förhållningsorder".

Det finns en hel del att tänka på och ta hänsyn till. Gamla Linköping ska vara just gammalt och för moderna inredningsdetaljer passar inte in. Det går inte att ha vilka tapeter som helst, till exempel.

Fönstren, som ju alla besökare kan se, får inte ha grälliga, stormönstrade gardiner. Vita luftiga tyger passar bäst. Prydnadssaker och krukväxter är också noga att tänka över. Inga julstjärnor till julen till exempel.

-- Julstjärnorna kom sent till Sverige, någon gång på 1950-talet, säger Johan Högquist.

De passar därför inte i hus som är byggda på 1700- och 1800-talen.

-- På 1700-talet var det mest de högre stånden som hade krukväxter, berättar Johan. De tog in växterna för dofternas skull.

Inga grillpartyn

Trädgårdarna i Gamla Linköping är ett särskilt kapitel. De vårdas extra ömt och den som har en trädgård till sitt hus ska helst inte lägga ner egen kraft på skötseln. Den saken ordnar andra på Gamla Linköpings vägnar. Det går inte att plantera vilka växter som helst och inte heller placera plastmöbler och osande grillar. Trädgårdsmöblerna ska vara enhetliga i hela området och grillfesterna, ja de får hållas någon annanstans.

Den som vill ändra om något i sitt hus måste först ha kontakt med byggnadsantikvarien Johan och med Bryggargården, som förvaltar husen i Gamla Linköping.

-- Folk som bor här har bra känsla för vad man kan göra och inte göra. De som flyttar hit är ju intresserade av historia.

Alla bostäderna i området ägs av kommunen och hyrorna följer allmännyttan. Standarden är (förstås) lägre än i moderna hus. Köken är ganska små liksom badrummen och det kan vara lite trångt här och där och svårt att möblera.

Men allt det där har hyresgästerna stort överseende med. De har ofta väntat länge på att få bo just här och anser säkert som Johan och Maria Högquist:

-- Det är ett privilegium att få bo i Gamla Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!