Under de senaste två--tre åren har Göran Gillberg sotat och rengjort vedpannan i huset, fyra--fem gånger om året. Ett jobb som egentligen bara sotaren får göra.
Men sotningsmonopolet håller på att luckras upp, och det öppnar möjligheter för villaägaren att sota själv. Göran Gillberg var tidigt ute, och fick lov att göra jobbet, men med krav på efterkontroll av en riktig sotare.
-- Jag var alltid med när sotaren kom, och lärde mig då hur man gör jobbet. Det är inte så svårt om man har rätt redskap, säger han.
Göran Gillberg, som tidigare arrenderade Björkhults gård, byggde ett nytt boningshus för 20 år sedan. Att värma upp huset med ved var en självklarhet, med skog inpå knutarna.
-- Jag har timmerspel på traktorn, och träd finns alltid att fälla. Och som pensionär har man tid att jobba med veden. Så bergvärme är inget för mig. Än.
Huset är på cirka 180 kvadratmeter med garage, och inomhustemperaturen ligger på 22 grader. Förra året förbrukades omkring 17 kubikmeter ved för att värma upp huset.
-- Pannan är snål, och jag lägger in ved lite då och då. Problemet är att det kan bli lite för varmt i sovrummet på nätterna. Jag vill inte ha mer än 18 grader där.
Göran Gillberg har haft lite otur med skorstenen. Men efter att ha förlängt den med någon meter, och satt på ett litet tak, har det blivit mer drag i pannan. Men inte alls som på Björkhults gård, där en Corren räckte för att få fart på brasan.
Som före detta lantbrukare med djurbesättningar är han van att slita och jobba hårt. Att han blivit sin egen sotare är bara en i raden av sysselsättningar på äldre dar.
-- Jag är alltid noga när jag sotar. När jag drar viskan upp och ner i skorsten tar det säkert dubbelt så lång tid jämfört med om sotaren gjort jobbet. Att rengöra pannan tar också tid. Men jag har ju ingen brådska, säger han.
Göran Gillberg sparar en del pengar på att sota själv, trots att efterkontroller krävs. Förra året kontrollerades sotningen av Skorstensfejarna vid fyra tillfällen. Kostnaden per gång är 65 kronor, i stället för 140 kronor plus inställelseavgift om sotaren gjort jobbet.
-- Jag har fått godkänt av sotaren vid alla efterkontroller. Ja, en gång påpekade han att det var lite sot kvar i det övre skorstensröret. Men det var mer en utseendesak, och ingenting som äventyrar brandsäkerheten.
Skorstensfejarmästare Ingvar Karlsson anser att Göran Gillberg och några andra husägare som får lov att sota själva i Linköpings kommun gör ett bra jobb. Men om det blir fritt fram för alla husägare att ta över det här ansvaret finns en risk att bränder och skador på egendom och människor ökar.
-- Sotningen måste ske efter de regler och föreskrifter som finns. Men det kommer alltid att finnas fastighetsägare som slarvar med tillsyn och rengöring.
Ett beslut om att husägare kan få sota själva eller inte kommer att tas av tekniska nämnden i februari.
-- Men troligast är att man följer Räddningsverkets råd och föreskrifter. Men de som vill göra jobbet måste ansöka om dispens hos kommunen.
Ingvar Karlsson tror inte att så många villaägare kommer att sota sin egen skorsten. Han anser att taxan är så billig i dag att det inte är så mycket pengar att spara. Och med tanke på brandsäkerheten, och de risker som finns med att göra ett dåligt jobb, är det till och med dumsnålt.
I de föreskrifter som finns sägs att de husägare som väljer att sota själva måste ha kunskap och utbildning. Ingvar Karlsson föreslår att husägaren ska vara med vid sotarens sista sotning. Det finns även kommuner som anordnar kurser.
-- Villaägaren måste visa att han eller hon klarar av jobbet, säger Ingvar Karlsson.
Men det villaägaren inte får eller kan utföra är brandskyddskontrollen. Den ska utföras av en certifierad yrkesman. Vedeldade pannor och primära uppvärmningskällor som kaminer och dylikt ska kontrolleras vartannat år, oljeeldning var fjärde år och lokaleldning (öppna spisar) var åttonde år.
sin egen sotare