Precis som för länge, länge sedan alltså. Ja, inte det där med marinader och såser precis, men när de släpade hem oxar, som de styckade och stekte på elden. Männen har fått det lite bekvämare genom åren. Numera har de till och med färdigmarinerade flintastekar att lägga på kolbädden. Det är så bekvämt att somliga till och med hinner dricka en och annan öl under tiden de lagar mat.
Fördomar? Skulle det inte vara männen som grillar? Jag säger bara: välkommen hem till min gata. Där har vi både grillkungar, med alla attiraljer och tillbehör som man måste ha för det perfekta resultatet, och de mer slappa typerna som hojtar in i köket till hustrun för att fråga om hon marinerat klart köttet.
Jo då, visst finns det tjejgrillare också. Men vid grillarna är det männen som dominerar. Det har vi fått svart på vitt. Tidningen Vi i Villa har nämligen frågat 3 700 personer om deras grillvanor och där sägs det att:
n Mannen sköter grillandet i 66 procent av hushållen.
n Framför allt är det män mellan 30 och 40 som står/sitter vid grillen.
n Malmöpågarna är extra grillsugna.
n I Norrland är 14 procent kvinnor grillmästarna i familjen.
Grillandet är tydligen något alldeles speciellt, för en mycket stor del av de tillfrågade gillar till och med oset från grannarnas balkonger och uteplatser. Det är ett tydligt sommartecken. Många av de intervjuade är till och med så gentila att de önskar sina grannar en god och glad middag och surar inte alls över att behöva sniffa vidbränd korv eller läcker oxfilédoft.
Om det är någon som tycker oset är äckligt är den personen oftast över 50 år. Det är också i den gruppen vi hittar folk som inte alls vill grilla. (De kanske helt enkelt har fått nog efter att serverat familjens tidigare hemmavarande barn grillad korv i tid och otid och njuter nu istället av gratinerad hummer med vitlökssmör och havskräftor och ostron.)
Men alla de andra vill helst ha kolgrillar, därefter gasolgrill. Elgrillen är inte särskilt populär, inte heller engångsgrillen. Vi vill ha något rejält, som helst pryder sin plats, med andra ord en statussymbol.
Vad lägger vi helst på grillen? Helt klart är vi rätt så traditionella och väljer fläskkarré eller fläskkotlett som nummer ett.
Korv, kyckling, entrecote och hamburgare följer efter i en grillrätternas topplista.
Vart tog laxen vägen? Finns det ingen som gillar grillad lax? I en av alla tabeller som följer med denna seriösa undersökning hittar vi att 11,6 procent oftast väljer fisk. Tänk bara en bit laxfilé, marinerad en stund i olja och citron, nygrillad och med citronpeppar på. Åh...
En av den egna familjens favoriter är annars hamburgare i form av nötfärs utrörd med en massa god grillkrydda. Enkelt. Man lägger färsen på en bit folie bara, och slipper ha den söndertrasad bland kolen.
Ett annat tips är en smakbit före den "riktiga" rätten:
Ta två tortillabröd. På det ena smetar man på sweet chilisås. På med riven stark ost och så lägg över det andra tortillabrödet.
Hela härligheten grillas lite lätt och delas sedan i fyra delar.
Mumsigt så det förslår.