Han är mannen bakom Drottningtornet

För åtta år sedan sålde arkitekten Anders Falk sitt kontor till arkitektbyrån White för att bli liten, fri, egen och fulltecknad.

Foto: Monika Miranda Maureira

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2012-02-09 07:00

I slutet på 1990-talet låg Anders Falks arkitektkontor på Hunnebergsgatan i Linköping. Efter försäljningen till White är tankar och skapande utlokaliserade till Åtvidaberg där också hustrun Tuula Falk arbetar med inredning och utomhusmiljöer.

Ni bor i en fantastisk villa med kontor och öppen sikt över en sluttande ljus grästomt ner mot Bysjön. Har platsen påverkat karaktären på de bostäder du ritar på 2000-talet?

- Jag har haft turen att få rita hus med utblick mot vatten, med sjölägen. Jag tycker om vatten och av en händelse bor vi nära vattnet i Åtvidaberg, säger Anders Falk och berättar historien om hur Vattenfalls direktörsvilla blev hans.

Jag ser på foton och ritningar av hans byggnader med räta vinklar, formade med en sparsmakad men tydlig elegans. Stora linjer och former med perfektion. Ett kvalitetstänkande in till minsta synliga detalj och ett miljöengagemang uttryckt i följsamma material.

Är det att ta i?

- Beskrivningen är väl okej, säger han utan någon större entusiasm efter en stunds eftertanke och en ny portionssnus under överläppen.

Omtvistat höghus

Ett av hans mer omdiskuterade projekt är höghuset vid Drottningbron någon meter ovanför Stångåns yta. Han är lika nöjd med de himmels­höga boendemiljöerna i Drottningtornet som i de marknära parkvillor han ritat i södra Ekkällan.

- Det började med lösa diskussioner mellan mig och NCC om vad som är en god bostad och utgick från en första skiss som sedan stötts och blötts i omgångar. Drottningtornet blev något av ett statement att bygga. Förslaget vann arkitekttävlingen 1999 men först 2003 var planprocessen klar. Med tiden klingade de aggressivt negativa omdömena bort och numer hör jag inga kritiska röster.

Två grundfunktioner

Anders Falks bärande princip för att disponera funktionerna i en bra bostad är uppdelningen i en privat och en öppen sällskapsdel.

- Jag gillar inte bostäder där man går rätt in i sovrummet från hallen eller tvingas gå från sovrummet genom vardagsrummet för att komma till badrummet. Dit ska man kunna gå från sängen i kalsongerna. Direkt.

"Direkt" säger han med kraft som ett oprutbart krav och konstaterar i samma utandning:

- Smala balkonger med flera utgångar tycker jag också om.

Hur börjar ett arkitektuppdrag?

- Alla projekt börjar med papper och penna, med den fria tanken att skissa löst och känna sig fram. Det är fysiskt och taktilt att rita med handen som inte går att ersätta med någon annan teknik. Handskissen skapar ett djup. Ibland bygger vi också en modell för att förstå vad vi håller på med, men det är inte säkert att vi alltid visar den för kunden.

- Jag tillhör generationen som ritar för hand och sedan bearbetar ritningen i datorn. En handritad idé är en fördel i kommunikationshänseende eftersom en datorbild betraktas som klar och färdig, som en bygglovshandling inget kan ändra på. Jag vill ha en skiss med ojämna linjer som inbjudan till en dialog, något som startar fantasin.

Är kvadratmeter viktigare än kubikmeter för att skapa en mänsklig bostad?

- Det är ingen ja- eller nej-fråga. Utvecklingen mot ett högre rum eller differentierade rumshöjder i en villa eller ett radhus skapar proportioner som jag åstadkommer genom att ha olika golvnivåer under samma takhöjd.

Hur mycket tillåter du att en byggherre lägger sig i dina projekt?

- En del av vårt yrkeskunnande innebär också att vi vet vad som går att kompromissa med, eller inte, utan att projektet förlorar sin själ. Förutsättningen är en bra relation med byggherren och man får acceptera kompromissen som en väg mot målet.

Du har ritat exklusiva villor som kostat köparen mellan fem och tio miljoner kronor. Hur ser du på den mer standardiserade villamarknaden?

- Först vill jag säga att varje sådant projekt är unikt och går aldrig att återanvända. Villamarknaden har i stort sett försvunnit helt och hållet från arkitektbyråerna. Nyproduktionen av villor domineras av småhustillverkarna som säljer bekvämlighet och trygg ekonomi och småhus som andra säljer bilar.

Hur vet du vad som är en bra bostad för en hyresgäst eller köpare av lägenhet eller villa?

- Jag har med åren utvecklat en tydlig idé om vad som är viktiga kvaliteter i en bra bostad. En hyresrätt gör vi bra på färre kvadratmeter till en rimlig ­hyra. En bostadsrätt måste dessutom erbjuda någon kvalitet utöver detta. Jag påstår också att man kan rita bra bostäder med nästan vilken budget som helst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!