Här är fler kockar vägen till bättre soppa

Köket från 90-talet som revs ut var snyggt, riktigt snyggt. MEN! (som Tony Irving i "Let´s dance" hade sagt).Det var makalöst opraktiskt.

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-03-12 00:00

Trånga passager och felplacerade maskiner. Därför slängdes hela rasket ut och ett nytt för totalt en halv miljon tog dess plats. En halv miljon?!

Flashiga kök har blivit en statussymbol. Folk investerar jättesummor i kök som de sedan använder till att mikrovärma hel- eller halvfabrikat i ...

Till den kategorin hör inte Erik och Catherine Träff. I det här köket lagas massor av mat och de gör det alltid tillsammans. Erik är kocken (han är en mästare på dubbelpanering, bedyrar hustrun) och Catherine är kallskänkan och förrättstillverkaren.

Funderade på gasolspis

Men det gamla köket inbjöd inte till några kulinariska excesser. Dessutom fanns det ovanför alla skåp massor av dött utrymme vars enda funktion var att samla fett och damm. Med matlagning som en stor gemensam hobby beslutade sig paret för att investera i ett riktigt praktiskt kök.

Detta har lett till en rad fiffiga speciallösningar. Till exempel är induktionsspisen placerad så att både kocken och kallskänkan får plats att röra i sina respektive kastruller.

- Vi var inne på att skaffa en gasolspis, men blev övertalade att satsa på en induktionshäll i stället. Och det har vi inte ångrat, säger Erik. Den är riktigt, riktigt bra!

Vidare är diskmaskinen placerad i vinkel så att man trots det ganska smala köket får till en rejäl arbetsyta. Dessutom är det lite trevligt att stå vända mot varandra när det ska dubbelhackas. I köket finns också två identiska ugnar eftersom mat ofta behöver hållas varm i väntan på att allt ska bli färdigt.

Den rostfria diskbänken har restaurangmått och är därmed extra lång. Gott om plats att slabba med hela fiskar på.

Erik och Catherine tog hjälp av en numera nedlagda TLV i Linköping. En köksdesigner ansluten till företaget fick det första uppdraget och tillsammans lyckades de tre starka viljorna till slut komma överens.

- Vi ville ha en leverantör som tog ansvar för precis allt, säger Erik som påstår sig ha tummen mitt i handen. Så TLV skaffade de underleverantörer som behövdes för de stora jobben med att riva och bygga upp väggar, sänka tak och lägga golvvärme.

Golvet värmer både tassar och fötter

Därefter byggdes det blekgula köket på plats. Den svarta granitskivan fick sällskap av sjöstenskakel. Alla kokböcker härbärgerades i ett inbyggt vitrinskåp med mönstrat glas som ger gammeldags känsla. På restaurang Sangria fick de inspiration till en fusktegelvägg med hyllor och med hjälp av tyget "Champagne" - sex olika mönster i samma färgställning - syddes överdrag och kuddar till kökets mysiga soffa.

Det har gått fyra år sedan kökets jätte­lika make-over. Men kocken och kallskänkan är lika nöjda i dag som de var då det var nytt.

Katie Meluas sköna stämma strömmar ur takhögtalarna och värmen under de spanska stenplattorna värmer såväl fötter som tassar när Kaiser lägger sig tillrätta för att följa husses och mattes matbravader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!