Här blir man snabbt stenrik

Av med guldsandalerna och på med gympaskorna. Den som ska plocka sten får inte vara Paris Hiltonaktig.

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-05-07 00:00

Eller så gör man som Nils-Åke Wiström, som ska hämta stora stenar till ett blivande stenparti i trädgården. Fram med oömma kläder och ut bland grus- och stenhögarna.

Det är tidig fredag och det skramlar till när bilar med släp kör in till grustäkten i Kolbyttemon. Snart är det helg och tid för att göra fint i trädgården, till exempel med sten. Sten har blivit en allt hetare trädgårdsingrediens.

- Sten är vilsamt och lättskött, säger Tommy Forsell, som tillsammans med Lennart Svensson på NCC Roads följt med ut till grustäkten.

I det sammanhanget är Kolbyttemon en doldis även om allt fler privatpersoner hittar hit för att köpa stenar till planteringar och glittrande grus (efter en regnskurs renande effekt) till gångar.

Kolbyttemon är inte vilken grustäkt som helst, den är en naturgrustäkt till skillnad från en bergtäkt där man spränger berg för att få fram grus och småsten. Det finns inte många naturåsar i det här landet där man fortfarande får bryta sten.

Alla stenar, grus och sand i Kolbyttemon har transporterats dit av en isälv. Brytningen sker i en ås som sträcker sig över Slaka och bort mot Kaga. Åsen för med sig stora mängder vatten och det är också i vattnet som sten och grus hämtas upp för att sedan sorteras efter storlek och läggas i imponerande resliga högar.

Efter sig lämnar man mer och mer vatten, redan idag är här en sjö med ett vatten som enligt alla provtagningar håller mycket hög kvalitet.

NCC har tillstånd att bryta i Kolbyttemon fram till 2016 men materialet kommer förmodligen inte att räcka så långt. Och betänker man att nya grusåsar inte bildas förrän vid nästa istid...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!