Här byggs husen under tak

I Gullringen tillverkas sedan förra året kloka hus, små och billiga bostadsrätter för vanligt folk. Allt byggs under tak i fabriken. Efter 20 dagar är huset klart för transport.

Hussektionen börjar bli klar för transport. En modul väger som mest 10 ton och är 10,5 meter lång och 3,6 meter bred.

Hussektionen börjar bli klar för transport. En modul väger som mest 10 ton och är 10,5 meter lång och 3,6 meter bred.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2003-05-15 09:34

Men produktionen är inte alls som i forna dagar, när Gullringshus sysselsatte de flesta av invånarna på orten.

För tio år sedan tillverkades det sista Gullringshuset i Gullringen. Konkursen lamslog hela bygden när 180 anställda fick gå, och fabriken lades i malpåse.

I dag är det åter hustillverkning som gäller på den lilla orten. Men produktionen är i betydligt mindre skala än förr. Bo Klokhusen, som är ett samarbete mellan Skanska och Ikea, sysselsätter 64 personer, och 35 hus i moduler väntas lämna fabriken i år.

Liten orderstock

I början av 90-talet, när Gullringshus var en av de stora aktörerna på marknaden, tillverkades 16 000 villor.

-- Vi har en liten orderstock i dagsläget, men jag hoppas det är en tillfällig nedgång, säger Ola Adolfsson, fabrikschef på Myresjöhus som tillverkar Bo Klokhusen i Gullringen.

Myresjöhus utnyttjar i dag bara en tredjedel av det 28 hektar stora industriområdet. Så det finns kapacitet att bygga många hus.

-- Hus som tillverkas i stora serier är naturligtvis önskvärt, och pressar också priserna. Det är också en av målsättningarna med husidén, att bygga så billigt som möjligt för folk som inte annars har råd att köpa en lägenhet.

Ola Adolfsson anser att hustillverkarna har mycket att lära av bilindustrin. Automatiseringsprocessen går inte att jämföra med exempelvis Saabs biltillverkning i Trollhättan.

Två modeller

-- Här finns en enorm utvecklingspotential. Men förutsättningen för en sådan automatisering är att man inte byter husmodell så ofta.

Bo Klokhusen byggs i två modeller, Helsingborg och Älmhult. Helsingborg har putsad fasad och exteriören är stadsmässig. Älmhult, som finns i Linköping och i höst ska byggas i Söderköping, har gammaldags lockpanel i trä och andas landsbygd.

-- Lägenheterna är exakt lika, och det enda som kan ändras är mellanväggarna.

Under tak

Nästan all tillverkning, eller 90 procent av byggnationen, sker under tak i fabriken. När hussektionerna är på plats i bostadsområdet tar det ungefär en dag att bygga huset.

Därefter återstår installationsarbeten, takpannor och hängrännor ska på plats och luftgångar och trappor installeras. När värmesystemet kopplas in har arbetena tagit cirka två veckor.

-- Det administrativa pappersarbetet tar lång tid, och det innebär att inflyttning ska ske först efter cirka sex veckor. Men det här är något som säkert kan förbättras, säger Ola Adolfsson.

På grund av stöldrisken sätts spisar och tvättmaskiner in i lägenheterna dagen före inflyttning.

-- I början installerade vi vitvarorna på fabriken, men det blev för stort svinn ute på arbetsplatserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!