Här får alla po(o)lare plats

Andreas och Marie längtade efter en egen pool – men ville inte ta en massa extra lån på huset.Därför byggde de den själva.

Ljuslyktor och kruka med gräs från Korg & Möbler i Norrköping. Måtten på den platsbyggda poolen är 3x6 meter.

Ljuslyktor och kruka med gräs från Korg & Möbler i Norrköping. Måtten på den platsbyggda poolen är 3x6 meter.

Foto: Peter Ericsson PE-Foto

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2015-06-04 08:52

De flesta väljer att köpa kompletta byggsatser från någon leverantör.

Det var inget som lockade Andreas Karlsson och Marie Ringdahl.

– Vi ville bygga själva från scratch av flera anledningar. Dels för att en gjuten pool håller bättre i längden – utan risk för att rosta eller ruttna sönder – dels för att vi inte ville öka på våra lån ytter­ligare. Vi skulle bygga i en takt som den egna ekonomin klarade av, förklarar han.

Något som innebar att projektet tog tre år att genomföra.

– Barnen och i bland även sambon undrade om det aldrig skulle bli klart, men så här i efterhand känns det värt allt slit och väntan. Nu kostade det oss runt 75 000 kr fördelat på en lång period i stället för säkerligen minst 200 000 kronor, framhåller Andreas.

Familjen, som i dag består av fyra barn, flyttade till villan 2007. Direkt efter dräneringen sommaren därpå grävde de ur för sin hett efterlängtade bad­bassäng.

– Vi fick hjälp av min pappa Paavo,­ som har en grävfirma. Sedan har även kompisen Jonas hjälpt till en del. Annars gjorde jag allting själv, frånsett murningen, el- och vattenindragning. Jag har egentligen ingen erfarenhet av hantverksjobb alls, men är man jäkligt envis och lite snål går det oftast bra, skrattar han. När vi bodde i lägenhet tidigare vågade jag knappt sätta upp en hylla, men nu kan jag ge mig på det mesta.

Andreas har däremot flera vänner som är hantverkare – och av dessa tog han en hel del råd.

– Dessutom är det ju lätt att hitta mycket fakta på Internet och även att gå in på olika forum där andra människor berättar om sina erfarenheter och eventuella misstag de gjort på vägen.

Poolens mått bestämdes till 3 x 6 meter och vid utgrävningen tog de till någon meter extra åt varje håll.

Nästa steg var att lägga en fiberduk i botten som täckte hela ytan och där-efter två långa dräneringsrör. Dessa kopplades till ett markrör som går ut i dagvattenbrunnen.

– Sedan fyllde jag på ungefär 30 centi­meter stenmaterial med stenmjöl i – först 0,32 i botten och sedan lite grövre­ 0,16 ovanpå för att skapa en mer stabil yta. Detta packades med en 500-kilospadda för att få det så hårt som möjligt.

Ovanpå lade Andreas en tio centimeter tjock frigolit – så kallad styrofoam – innan rambygget med cirka 20 centimeter höga reglar runtom.

– För att få helt räta vinklar och inget snett gäller det att vara väldigt noga. Ett tips är att ta kryssmått från hörn till hörn på diagonalen genom att korsa två långa plankor och mäta. Det ska vara 90 grader, samt att formen är i våg.

Då var det dags att lägga i armeringsnät med dubbel armering och inleda själva gjutningen.

– Eftersom vi behövde ungefär fem kubik beställde vi hem en betongbil. Annars hade det varit svårt att hinna blanda så pass snabbt med risk att det stelnar olika fort på olika ställen. Betong­bilen pumpade ut allt på en kvart och därefter tog vi en lång regel och skrapade av överflödig betong mot formen för att få en så rak och slät yta som möjligt.

Vidare stoppade Andreas i armeringsdubb – armeringsjärn som klippts i bitar med en bultsax – längs kanterna på plattan för att få det ännu mer stadigt. Det är ju mycket tryck från vattnet. Det gäller att vara snabb och stoppa ner dessa medan betongen är mjuk. Han tog ett nytt armeringsjärn och satte fast på insidan av dubben, genom att tvinna fast med ståltråd hela vägen runt.

– För att spara tid anlitade vi en murare, som varvade 25 cm tjocka lecablock med armeringsjärn. Totalt behövdes ungefär fem–sex pallar och det krävdes två dagars arbete. Det är viktigt att vara noga med hörn och vinklar, samt att det är lodrätt hela tiden. För egen del slipade jag av botten med en betongslip för att få det slätt. Utanpå poolen ligger en platonmatta och utanför den 50 millimeter styrofoam.

Med stommen klar återstod ”bara” att bygga upp själva poolen. Men innan dess väntade ett tidskrävande arbete med den 96 kvadratmeter stora träaltanen, där Andreas göt 25 plintar, satte i cirka 5 000 skruvar (!) och ett 1,70 meter högt insynsskydd runtom. Allt på egen hand till en kostnad av ungefär 30 000 kr.

– Vi byggde trädäcket 30 centimeter under toppen av poolen så att det inte skulle blåsa ned en massa löv och smuts. Dessutom hindrar det ju en från att kunna gå rakt fram och ramla i vattnet av misstag. När det gäller säkerhet är det lag på att ha ett minst 90 centimeter högt staket med låsbar grind runt så det byggde jag också ett.

Paret köpte in en liner, pump, filter, två munstycken för vatteninsläpp, bräddavlopp, slang och kopplingar, skumgummi­duk på väggen och en grön matta på botten, klor, samt damm­sugarslang och håvar att städa med.

Hål till de bägge munstyckena borrades upp på samma kortsida, 30 centimeter under kanten och 30 centimeter från hörnet. Breddavloppet placerades på den andra kortsidan.

– När allt var installerat var det september 2011. Men vi hann faktiskt med ett par dopp. Inte minst Oskar som älskar vatten. Vår yngsta dotter Elin och min sambo är lite mer badkrukor, skrattar Andreas.

Under sommaren kan temperaturen stiga uppåt 25–30 grader. För att få en ännu längre säsong ska familjen dra nytta av energin genom att sätta upp två solfångare på taket.

– Jag har gjort allt jobb på kvällar, helger och semestrar. Det hade kunnat gå betydligt fortare, men nu blev det verkligen ordentligt gjort samtidigt som plånboken överlevde, ler Andreas.

Gissa även om familjen har blivit extra populär bland släkt, vänner och barnens kompisar på sistone.

Inte dem emot – många po(o)alare på besök är nämligen något de inte tackar nej till…

Poolfamiljen Kostnader för projektet Parets tips

Namn: Andreas Karlsson och Marie Ringdahl, barnen Therese (född 1993), Bella (född 1998), Oskar (född 2007) och Elin (född 2009).

Yrken: Andreas är naprapat på Naprapat­akuten i Norrköping och Marie samordnare för ett äldreboende.

Läge: Hus i Ljunga, utanför Norrköping.

Husfakta: Byggt 1960, 98 kvadratmeter boyta och 96 kvadratmeter biyta i källaren. Tomten är på totalt 1 260 kvadratmeter.

Fakta om poolen: Platsbyggd, 3 x 6 meter stor och 1,32 meter djup.

Grundmaterial (lecablock, murbruk, ­armering, frigolit): cirka 15 000 kronor.

Betong: cirka 10 000 kronor.

Murande (arbete och material): cirka 10 000 kronor.

Poolutrustning Folkpool (liner, bräddavlopp, lampa, slangar, kopplingsdelar): cirka 40 000 kronor.

Totalt: cirka 75 000 kronor.

Bygg altanen mycket större än ni har tänkt er – speciellt om den ska integreras med en pool.

Bygg en lagom stor pool. Det kostar att värma upp.

Tänk på din familjs säkerhet och använd staket. Du är ansvarig vid en eventuell olycka.

Tänk på kvalitén – bygg hellre lite för starkt, samt snåla inte när det gäller pump och filter.

Ha tålamod – om du vill spara pengar. Då får bygget ta lite tid för att sprida kostnaderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!