Nog har han lyckats med det. Fasaden avslöjar att här bor någon somhar tänkt själv, men så är han ju expert på byggen också. Ett och etthalvplans-huset i Ullstämma är format som en kantig hästsko med enuteplats i mitten. På sommaren hissar han ett segel över uteplatsen(ja, ett riktigt segel), på vintern grillar (!) han där.
-- Vem har sagt att man bara kan grilla på sommaren? Det ärjättemysigt att grilla på vintern. Men det är klart, det får inte varaför kallt ...
Att inte göra som alla andra kan ibland provocera omgivningen.
-- "Varför kan inte du göra på vanligt sätt", brukar folk sucka. Menjag ser en utmaning i att försöka hitta mitt sätt att lösa saker. Mestnöjd är jag när jag kommer på hur jag kan använda saker på fel sätt.
Överallt myllrar det av hemmagjorda lösningar. Cd- och dvd-skivorhänger på väggkrokar utan fodral, bredvid hänger en hängränna och ettstuprör som samlar alla sladdar. Här och var tittar barnens egnakonstverk fram.
-- Det är viktigt att det barnen skapar får synas.
I tv-hörnan står ytterligare ett Henningsverk. En kombineradtv-soffa/bäddsoffa, två vanliga enkelsängar i en vinkel. Sängarna ärklädda med tyg och har ben i olika höjder, vilket skapar ettjättemysigt hörn att krypa upp i. Stora kuddar agerar ryggstöd.
-- Soffan gjorde jag på en eftermiddag. Jag gillar den eftersom detfinns oändliga variationsmöjligheter att sitta och ligga i den. Får vinattgäster är det bara att dra isär dem och bädda som vanligt.
Vardagsrummet ligger i ena änden av hästskon, köket med ettgigantiskt skafferi i den andra och matplatsen emellan. Överallt harman utsikt över trädgården, även vid diskbaljan.
-- Det är inget vidare att stå och stirra in i väggen när man lagarmat eller diskar. Nu ser vi istället ut över både matplatsen ochträdgården.
På övervåningen har barnen sina rum. Här har svängarna tagits utordenligt. I sjuåriga Kajsas rum finns en, ja, vad ska man kalla det,kombinerad klätterställning-säng-rutschbana. Det är en "luftsäng"berättar Kajsa stolt.
-- Barns rum blir ofta vuxenrum, säger Fredrik. Jag ville att Kajsaskulle få precis som hon ville ha det. Jag tror inte att många hadeaccepterat att man som vuxen inte kan stå rak mitt i rummet, men dethär är hennes rum, inte mitt.
Kajsa var så stolt över sitt rum när bygget var klart att honsläpade in folk från gatan så att de skulle kunna skåda hennes"luftsäng".
Storasyster Stinas rum är under omvandling. Stina har lämnatbarnrumsstadiet och hon vill ha ett rum med lite mer "tonårsstuk".Fredrik jobbar på det.
-- Hon ska få ett fräckare rum. Hittills har hon fått ett häftigt bar- och skrivbord, men tapeterna återstår.
Också Stina har ett specialbygge på rummet, ett minimiloft som serdirekt livsfarligt ut att beträda som vuxen. Fredrik garanterar att dethåller mer än det ser ut att lova och svingar sig elegant upp ochsätter sig till rätta och dinglar med benen.
-- Vi har suttit tre vuxna här samtidigt, det är råspont i väggarna så det är ingen risk att loftet rasar.
Fredrik återkommer till materialval flera gånger underrundvandringen. Många är villiga att lägga pengar på stora ytor men fåär beredda att betala för det som finns inne i väggarna. Fredriks rådtill husbyggare är att klä alla väggar med råspont eller åtminstone mednågot skivmaterial som det går att skruva fast saker i.
På övervåningen finns också en arbetsvrå med fri sikt ned i vardagsrummet.
-- Jag vill inte sitta i ett stängt rum och betala räkningar. Härkan man vara med i det som händer, säger Fredrik och pekar ner ivardagsrummet.
Det minimala räcket i glas ger kontakt mellan våningarna. Det serkanske farligt ut, men Fredrik har sett till att räcket är barnsäkertoch inte går att klättra på. Trots att Fredrik verkar ha tänkt på alltnär han ritade huset, och trots att han jobbar med ritningar dagligen,är han inte helt nöjd.
-- Visst tycker jag om huset, men det tog inte mer än ett år förränjag pratade om att bygga ett nytt hus. Det brukar heta att man är nöjdförst med det tredje huset man bygger.
I sitt jobb på byggnämndskontoret träffar Fredrik många nybyggare.
-- Tyvärr har de ofta bestämt sig för vilket hus de vill ha innan deens har fått en tomt. Då är det inte säkert att huset de vill ha passarpå tomten, uteplatsen kanske ligger i fel riktning till exempel. Allatomter och hus har "godsidor", det gäller att hitta och utnyttja dem.
Det viktigaste när man bygger hus är enligt Fredrik att ta hänsyntill tomtens förutsättningar, väderstreck, gator, natur, grannarnas husoch utsikt, och få det att stämma överens med husets planlösning.
Fredrik hade gärna sett att de som får en tomt besöker byggnämndskontoret ganska omgående.
-- Tyvärr kommer de flesta inte hit förrän de har kommit ganskalångt i byggplanerna. Jag skulle vilja att de ser oss som en resursistället, någon att bolla med. Ofta har de ingen annan än husföretagenatt vända sig till. Vi kan kanske komma med andra infallsvinklar tillvad man bör tänka på vid placering och val av hus. Man måste försökatänka på allt innan man bygger, efteråt är det lite för sent.
Fredrik får i sitt jobb många ritningar på sitt skrivbord.
Han tycker att det ofta är för lite förvaringsutrymmen och slöseri med ytor som inte går att använda.
-- Oftast är entrén till exempel väldigt stor. Sedan står den där bara oanvänd eftersom familjen alltid går in genom groventrén.
De allra flesta försöker utnyttja den tillåtna byggytan maximalt. Fredrik försöker råda dem att tänka om.
-- Försök att bygga mindre och använd ytorna effektivare, man vetaldrig vilka behov man har om några år. Kanske vill man bygga ut huseteller göra ett gästhus på tomten, då är det bra att ha byggrätt tillgodo.
När man bygger hus är det lätt att låta drömmar och visioner skena iväg.
-- Som husbyggare måste man vara realistisk. Till sist är det alltid en fråga om plånbok.