Här får gamla vedspisar nytt liv

Järnspisen är en vacker möbel men också en bra värmekälla. Under de senaste tio åren har intresset för att ha en eldstad i köket ökat, och det beror inte bara på höga energipriser och att den är bra att ha när "elen går". En vedspis är en trivselfaktor både i stan och på landet.

-- Det har blivit mer och mer arbete. Folk kommer med ett rostigt elände och så får jag ta hand om det. Det handlar framför allt om järnspisar som redan finns i husen, men som är så slitna att de inte kan användas, säger Bo Lindén. Bild: MIKAEL SVENSSON

-- Det har blivit mer och mer arbete. Folk kommer med ett rostigt elände och så får jag ta hand om det. Det handlar framför allt om järnspisar som redan finns i husen, men som är så slitna att de inte kan användas, säger Bo Lindén. Bild: MIKAEL SVENSSON

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2003-06-12 06:22

Men många gamla järnspisar är i uselt skick, och en del av dem hamnar hos Bo Lindén i Lyckhem utanför Mjölby. I tillbyggd verkstad som förr var hönshus, svinstia och tvättstuga renoverar han järnspisar och kaminer till nästan nyskick.

Husets historia

En järnspis som tillhör huset är bästa modellen, eftersom den passar in i köksutrymmet betydligt bättre än en främmande spis. Att järnspisen följer husets historia är också värdefullt.

-- Spisar och kaminer har blivit nostalgi på hög nivå. Men gamla järnspisar är en bristvara. Många ligger på sjöbottnar, som bojankare, eller är fyllmassa under altaner. Och på exempelvis skroten i Skänninge fanns ett berg av gamla järnspisar på 50-talet.

Bo Lindén har tidigare arbetat som smed, men han betonar att han inte är utbildad konstsmed. För det krävs fyra års utbildning. Renovering av spisar och kaminer är dock ett hantverk som kräver lite av varje. Och det kan finnas mycket att hitta när spisens delar demonteras.

Råttor och ekorrar

-- Det är inte ovanligt att det ligger råttkadaver, fåglar och ekorrar i mellanrummet i en spis som varit oanvänd i många år. Röret ner i spisen är som en rutschbana för djuren.

Bo Lindén har flera olika modeller av järnspisar och kaminer i verkstaden. De flesta tillhör kunder som lämnat in spisarna för renovering. Men några äger han själv, bland annat kaminen Splendid tillverkad av Ebbes bruk i Jönköping kring sekelskiftet.

-- Den här kaminen är jag nog mest stolt över.

En smedja från 1790-talet finns inrymd i verkstaden. Den har flyttats från Landeryd i Linköping till Lyckhem för fem-sex år sedan. I det lilla museet finns städ, en bälg och beslag tillverkade på den tiden. Verktygen är troligen från 1800-talets senare del.

Den första järnspisen tillverkades 1885. I dagens penningvärde kostade en standardspis på den tiden omkring 25 000 kronor. Det var alltså inte en pjäs för vanligt folk. I dag är priserna på nya järnspisar, som för övrigt tillverkas i Polen men sätts ihop i Sverige, betydligt billigare.

Klassikerna håller än

-- Men fick jag välja mellan en ny spis och en oanvänd tillverkad på 1930-talet blev det den sistnämnda, säger Bo Lindén.

De gamla spisklassikerna Husqvarna, Norra-hammar och Näfverqvarn håller än. Men en järnspis som exempelvis är 70 år gammal kan i renoverat skick inte bli som ny. De gamla spisarna har en ojämn kvalitet, och det kan också vara svårt att få reservdelar. En ny spis väger också nästan dubbelt så mycket jämfört med en äldre modell.

-- En husägare med direktel som ska värma upp huset bör installera en nyare vedspis. Den är betydligt effektivare än en gammal. Däremot är äldre järnspisar med utsmyckningar vackra att se på, och passar bra att elda i några gånger under julen.

svart konst

här får gamla vedspisar nytt liv

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!