Sanna, Emma, Theo och David Hjalmarsson bor i Slycke utanför Vikingstad och har tagit fram sin studsmatta för dess andra säsong.
-- Det är kul att ha en här ute, säger mamma Christina Hjalmarsson.
På gården bredvid finns en klätterställning och familjerna delar på den och studsmattan. Det kan vara en god idé att dela en studsmatta och istället köpa en av bättre kvalitet.
De stora flickorna kan få hoppa tillsammans, men lillebror med sämre balans måste vara ensam. De har klarat sig utan olyckor och Christina ser framför allt till att de aldrig får leka under studsmattan.
När studsmattorna blev populära förra året tog man emot en hel del barn på akuten, berättar Anne Boström som är vårdchef på akuten i Linköping. I år har hoppandet och skadorna inte kommit igång ännu, att döma av vad man kan se på sjukhuset.
Att hoppa studsmatta, som kallas trampolin när den används som ett gymnastikredskap, var från början en cirkusattraktion, berättar Micke Larsson som är licensierad instruktör för trampolin och jobbar på Hangaren i Linköping. Nu är den ett erkänt gymnastikredskap och finns som OS-gren. På Hangaren ser man ett stort uppsving i antalet intresserade hoppare som vill pröva stt hoppa på riktigt.
-- Det är stor skillnad att hoppa trampolin, säger Micke, att lära sig göra volter och inte bara hoppa upp och ned.
Han säger att den som hoppar lär sig kroppskontroll, utvecklar kroppshållningen och släpper sin rädsla.
Trampolinkursen är ny på Hangaren, men Micke uppskattar att några hundra barn och ungdomar totalt kommer och hoppar trampolin hos dem. På måndagar finns drop-in för tjejer och på fredagar för alla. Han säger att de funderat på att starta en kurs i att hoppa studsmatta, för det är mest där han ser att skadorna sker.
-- Man ska inte hoppa tre till fem personer tillsammans som jag ser att en del gör.
I trampolinsporten har man bland annat mattor på sidorna och passare som tar emot och styr fallet om någon faller av.
-- Det vanligaste är stukningar, men det finns ju risker med alla sporter, säger Micke Larsson.
hoppråd
fakta