Hel by för elöverkänsligaBostadsbrist hotar ekonominDödsfall vid fallolyckor ökar121 döda i bränder i år

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2003-12-04 04:03

n En hel by anpassad för el-överkänsliga planeras mitt i Hälsinglands skogar. Samhället ska vara helt befriat från elektriska apparater och elektromagnetisk strålning.

En förstudie som drivs av Studieförbundet Vuxenskolans och Elöverkänsligas Riksförbund ska nu försöka hitta en lämplig placering för byn.

-- Det här kan bli väldigt stort. Om allt går i lås kan det handla om att bygga upp rehabanläggningar för sjukskrivna och semesteranläggningar för folk som vill slippa från de problem som finns i elmiljöer. Det är ju flera hundra tusen personer i Sverige som lider av dessa problem, säger Roland Hamlin, projektsamordnare på Intryck Hälsingland, som står bakom planerna.

Var i södra Hälsingland denna tillflykt kan tänkas etableras ska nu utredas.

-- Tidigare har vi tittat på orörda skogsområden för att bygga upp allt från grunden, men vi har kommit fram till att det blir för dyrt. Därför söker vi nu efter en befintlig by som haft stor utflyttning och som saknar mobiltelefontäckning, säger Ing-Marie Granath på Elöverkänsligas Riksförbund till Hälsinge-Kuriren. (TT)

n Bostadsbristen i Sverige är ett allvarligt hot mot ekonomin och tillväxten. Om ingenting händer kan det få allvarliga följder, enligt en utredning som Hyresgästföreningen låtit utföra.

Sverige ligger nu näst sist bland EU-länderna när det gäller bostadspolitiska satsningar och den allt kärvare bostadsmarknaden påverkar befolkningen på flera sätt. Dels minskar den sysselsättningen, dels får trångboddheten oss att föda färre barn, vilket ger oss en allt äldre befolkning.

-- Vi måste öka tillväxten. Nyckeln är att bygga fler bostäder. Det kommer att skapa fler jobb, öka barnafödandet och vi kommer att få fler verksamma människor ute i arbetslivet, säger Lars-Olof Pettersson som lett utredningen. (TT Spektra)

n Antalet fallolyckor med dödlig utgång på svenska byggarbetsplatser har stadigt sedan år 2000, skriver tidningen Byggindustrin. Hittills i år har sju personer avlidit sedan de fallit från olika byggställningar eller tak, att jämföra med endast två personer år 2000.

Ansvariga på Sveriges Byggindustrier tycker dock inte att man av statistiken kan dra slutsatsen att säkerheten blivit sämre på svenska byggarbetsplatser, eftersom endast tre av dödsolyckorna skedde i byggbranschen, och resten inom till exempel fastighetsbranschen. ( TT Spektra)

n Hittills i år har 121 personer omkommit i 102 bränder.

-- Det ligger ungefär i paritet med tidigare år, säger Arne Kallstenius, ansvarig för statistiken på Brandförsvarsföreningen.

Under båda de två senaste åren omkom 137 personer.

-- Och vi tror givetvis, för december brukar vara en svart månad, att vi kommer att hamna på samma förlamande siffror som vi har haft de senaste åren, säger Kallstenius till TT.

För att förebygga bränder under julmånaden ska föreningen dela ut pepparkakor med budskapet Släck ljuset! till 300 företag.

-- Vi har väsentligt mycket fler dödsbränder under de mörka månaderna när vi har ljus och annat. Sen ska vi inte sticka under stol med att det är mycket alkohol och annat elände inblandat.

Några tips för att undvika bränder är bland annat att aldrig ställa något på tv-apparaten, aldrig lämna barn ensamma med ljus eller tomtebloss och att ta bort alla brandfarliga dekorationer på ljusstakar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!