Varje år skadas 120 000 människor i sina bostäder. De snubblar över trösklar, faller i trappor, klämmer sig i dörrkarmar. Tunga saker faller ner från hyllor, kärl med hett vatten spills ut, glödande cigaretter sätter eld på inredningen. I värsta fall resulterar olyckshändelserna i dödsfall, närmare 2500 per år.
- Olyckor i hemmet väcker inte lika mycket uppmärksamhet som till exempel trafikolyckor. Ändå är det mycket vanligare att man dör av en olycka i bostaden än att man omkommer ute i trafiken, konstaterar Jan Schyllander, utredare på Räddningsverket.
Merparten av bostadsolyckorna är fallolyckor. Små barn i åldrarna noll till tre år och äldre personer är mest olycksdrabbade. I de äldsta åldersgrupperna är det övervägande kvinnor som skadas.
Under senare år har antalet fallolyckor ökat, både bland spädbarn och bland personer som är över 80 år.
- Små barn och äldre vistas mest tid i hemmet, vilket påverkar det statistiska resultatet. Däremot har vi ingen bra förklaring till varför antalet olyckor ökat för just dessa grupper, säger Jan Schyllander.
Bland lite äldre barn är det vanligt med lekrelaterade olyckor. Man kolliderar med syskon och kamrater, faller från möbler, får skärskador eller bränner sig.
- Brännskadefallen brukar vara allvarligast, de kräver oftast längst behandlingstid.
Hemmets farligaste plats, i alla åldrar, är trappan. Här sker påtagligt många av fallolyckorna.
Även trösklar, lösa mattor och hala duschgolv utgör en risk, särskilt för de äldre.
- Bostadens utformning är en del av problemet. Men det handlar naturligtvis också om i vilket hälsotillstånd individen befinner sig. Risken att skada sig ökar när man blir gammal och får sämre fysik. Skadorna blir också allvarligare på grund av ålderssjukdomar som till exempel benskörhet.
Var i bostaden sker det flest olyckor? Många skulle gissa köket, med tanke på att det är ett aktivitetsrum belamrat med farlig utrustning. I själva verket inträffar hälften av alla skadorna i vardagsrum, sovrum och hall, medan cirka 20 procent sker i köksmiljö. När det gäller badrummet är olyckssiffran lägre, 10 procent.
- Med förebyggande åtgärder i våra bostäder kan man spara många liv och mycket lidande. Skadorna kostar dessutom samhället mångmiljardbelopp - och varje krona som satsas på att förebygga olyckor är därför en god investering, framhåller Jan Schyllander.
Lars Bärtås