Hetsigt men smidigt att leta bostad på nätet

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2005-03-24 00:00

Den som letar ny bostad vet att marknaden kan vara en djungel. Underde senaste tio åren har internet förändrat möjligheterna radikalt. Pågott och ont.

Att leta bostad är oftast ett drygt arbete som kräver mycketletande, tittande, funderande och budande. Speciellt för den som letarbostad i områden med bostadsbrist eller liten omsättning på marknaden.

Tid och tålamod

Tid och tålamod är något man behöver utrusta sig med. Innaninternets tid var den som sökte bostad tvungen att leta blandtidningarnas annonser, eller direkt hos de olika mäklarfirmorna. I dagsöker i stort sett alla bostadssökare sin information om ledigabostäder via internet.

-- Det har blivit enormt mycket enklare att få fram detaljeradinformation om just det man själv letar efter. Man letar inte på längrepå måfå, utan kan relativt enkelt sortera fram just det man själv letarefter, säger Lars Kilander, vd på Mäklarsamfundet.

-- Har man verkligen behov av en ny bostad är nätet helt överlägset.Där kan man söka rationellt och sortera bort sådant som man förr vartvungen att gå och titta på för säkerhets skull.

För den som letar bostad på annan ort, fritidshus eller bostadutomland är det också en enorm skillnad. Man behöver inte längre resatill den plats man söker bostad på innan man hittat något man verkligentycker är intressant.

Smidig marknad

Lars Kilander menar också att internet bidrar till att göra den svenska bostadsmarknaden mer smidig.

-- Vi svenskar är dåliga på att flytta, vilket gör att vi utnyttjarbostadsbeståndet ganska dåligt. Man bor för trångt som ung eftersom detär svårt och dyrt att hitta större, och sen bor man kvar för stort närman blivit gammal.

-- Därför är nätet väldigt viktigt. Det ökar en sund omflyttning som gör att man kan utnyttja hela bostadsbeståndet bättre.

Men det finns nackdelar också. Exempelvis har det blivit svårare attgöra riktiga "fynd" på bostadsmarknaden, eftersom man sällan är ensamom att hitta de riktigt bra objekten.

Alla kan ta sig en titt

-- Det kan naturligtvis upplevas som hetsigare på marknaden, och attman också måste bevaka vad som händer hela tiden, helst varje dag.

Det finns även andra nackdelar med det stora informationsflödet.Plötsligt kan alla nyfikna ta sig en titt i ditt vardagsrum. Tjuvar kanenklare ta reda på var det kan vara intressant att gå på visning föratt kontrollera lås.

-- Man försöker alltid att plocka bort silverljusstakar och låta bli att fotografera värdefulla tavlor, säger Lars Kilander.

-- Det finns naturligtvis en risk och den risken är ökande i helt nybyggda områden där ingen bor och man kan hämta nya vitvaror.

Lättare att byta lägenhet

Internet har inte bara förändrat bostadsrätts- och villamarknaden.De som vill byta sina hyresrätter kan numera söka bytesobjekt påinternet. Men datorns hjälp matchas annonser ihop med varandra, så attman slipper leta själv. Björn Stenberg som startade sajten Björnsbostadsbytare 1997 har sedan dess haft 160 000 annonser på sajten.

-- En kompis till mig separerade från sin flickvän, och plötsligtsatt han fast i en alldeles för stor lägenhet i en förort tillStockholm, berättar Björn Stenberg.

Vännen tog hjälp av en bostadsförmedling som letade rätt på intressanta bytesobjekt helt manuellt.

-- Det var både dyrt, krångligt och helt onödigt att sitta och letamanuellt efter matchande annonser, så jag började pilla ihop en sajt,berättar han.

Under de första åren gick det ganska trögt, men sedan sajten fåttuppmärksamhet i media fördubblades antalet annonser på två dagar. I dagligger ungefär 6 000 annonser från hela landet ute, och dessa matchasmed datorns hjälp ihop i potentiella byten om högst sex parter.Triangelbyten, med tre parter, är vanligast att man söker, men BjörnStenberg känner till byten där fem parter och sju lägenheter ingått.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!