Höga oljepriser kan ge dyrare fjärrvärme

Höga oljepriser och ökade kostnader för utsläppsrätter medför att husägarna kan räkna med dyrare fjärrvärme.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-04-10 00:00

Kraftvärmeverk som använder fossila bränslen måste i år köpa utsläppsrätter för att täcka utsläppen av koldioxid. Det här innebär ökande kostnader för fjärrvärmeföretagen, och det är konsumenterna som får betala.

På Tekniska Verken i Linköping har man budgeterat för ökade kostnader i samband med utsläppsrätterna. Däremot har oljepriset gått upp betydligt mer än prognosen i höstas.

El påverkas mest

- Vi hade tidigare gratis tilldelning av utsläppsrätter som vi nu måste betala för. Men det här påverkar mer marknadspriset på el än på fjärrvärmen. Jag anser att vår konkurrenskraft i stället har stärkts genom att systemet med utsläppsrätter införts, säger Ingvar Carlsson, som är vice vd på Tekniska Verken.

Tekniska Verken budgeterade för ett normalår i höstas. Sedan dess har oljepriset gått upp kraftigt, betydligt mer än väntat. Oljan som används i fjärrvärmeverken i Linköping motsvarar cirka 10 procent av bränsleförbrukningen men drygt 50 procent av den totala fjärrvärmekostnaden. Därför betyder högre oljepriser att det kostar mer att producera fjärrvärmen.

All energi dyrare

- Det finns en risk att vi måste höja taxan även nästa år, men mycket kan hända innan dess. De senaste åren har priset på fjärrvärme gått upp med 4 procent per år, vilket är ganska blygsamt jämfört med elprishöjningarna.

Ingvar Carlsson säger att all energi kommer att bli dyrare i framtiden. Även fjärrvärmen kommer att prishöjas, men han tror inte att det blir i samma höga takt som för andra energislag.

Efter årsskiftet 2008 höjdes fjärrvärmepriset i Linköping, Kisa och Borensberg. I Linköping kostar det fasta årliga abonnemanget 6-440 kronor, med ett rörligt pris på 38,25 öre. En villakund som förbrukar 20-000 kilowattimmar fjärrvärme får med den här taxan betala omkring 14-000 kronor om året.

En kund valde ny taxa

Under de senaste åren har flera villaägare valt bergvärme i stället för fjärrvärme där Tekniska Verken dragit nya ledningar i bostadsområden i Linköping. I höstas tog man därför fram en alternativ prismodell som ska likna den för bergvärme. Alternativet gäller bara nya villakunder.

Men prislistan, som bygger på en hög anslutningsavgift (96 000 kr), en låg årlig fast avgift (1 000 kr) och en rörlig del som motsvarar 40 procent av elpriset, har inte blivit någon succé.

- Sedan starten i december förra året har bara en kund valt den nya prislistan. Men jag anser att det är för tidigt att göra en utvärdering, säger Johan Sedin, som är chef för fjärrvärme/kyla på Tekniska Verken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!