Höst i sommarhuset är tjuvens vår

Höst i sommarstugeområdet är tjuvens bästa tid. Än har ägarna inte tagit hem sina värdesaker till stan, men i veckorna står husen oftast tomma.

En vägbom in till området kan förhindra inbrott - oftast är tjuven bilburen.

En vägbom in till området kan förhindra inbrott - oftast är tjuven bilburen.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2003-10-02 07:55

Vill man behålla sina värdesaker och skona huset från inbrottsskador finns en hel del saker att tänka på.

Det sägs ibland att det inte är så mycket att göra åt inbrott. Den som vill ta sig in gör det ändå. Inget kunde vara mer fel, menar Carola Wiklund, närpolis i Norrtälje som arbetat mycket med grannsamverkan.

-- 60-70 procent av alla brott begås av missbrukare som slår till väldigt slumpmässigt, men de väljer alltid det enklaste alternativet där det är minst risk att bli upptäckt av ägare eller grannar, säger Carola Wiklund.

Oftast bryter tjuven upp ett fönster, eller krossar en ruta för att nå ett dörrvred. Ekvationen är ganska enkel. Man vill komma in och ut på bekvämaste vis.

-- En krossad ruta vill tjuven inte ta sig in genom. Då riskerar han både att skära sig och om han måste ut samma väg blir det betydligt svårare att plocka med sig stöldgodset, säger Göran Lindholm, säkerhetsinformatör på Svenska Stöldskyddsföreningen, SSF.

Ordentliga lås på dörrar och fönster är alltså ett viktigt vapen mot tjuven. Men inte det viktigaste. Göran Lindholm menar att man i första hand ska se till att ha en bra grannsamverkan i området där man bor.

Hjälp varandra

-- Det kan vara både organiserad eller mer informell grannsamverkan. Men det är viktigt att grannarna vet när man är borta och håller lite uppsikt, säger Göran Lindholm.

Att hjälpa varandra klippa gräsmattor och tömma soptunnor och brevlådor gör att det blir svårare för tjuven att avgöra om någon är hemma eller inte. I områden med nästan enbart sommarhus blir det naturligtvis svårare. Carola Wiklund arbetar som polis i Norrtälje där det finns mycket sommarhus, och hon medger att det även sker inbrott i områden med god grannsamverkan.

Lämna inte elektronik

-- Det kan ju verka lättgenomskådat med timerstyrda lampor, men tjuven brukar vilja ta det säkra för det osäkra och väljer hellre ett ställe som inte är belyst, säger Carola Wiklund.

Att inte lämna värdefulla saker som tv- och videoapparater synliga genom fönstren är en annan viktig åtgärd när man lämnar huset för vintern.

-- Förr plockade man alltid med sig tv, video och liknande hem över vintern.

Just bärbara telefoner, tv- och videoapparater är objekt som ofta stjäls vid inbrott i sommarstugor. Tv-apparater är ett objekt som tjuvar annars brukar lämna kvar, men i just sommarstugor stjäls de. På senare tid har polisen även sett att tjuvar tagit med sig en hel del knivar och kikare. Polisen i Norrtälje och andra östliga kommuner har även märkt av en ökande öststatsbrottslighet som man tror är mer organiserad och där man även tagit med sig mindre värdefulla saker som brödrostar, eltandborstar och kläder.

God insyn

Många av oss drömmer om en väl insynsskyddad tomt med lummig grönska kring, och det är just vad tjuven gör också. Där kan han arbeta relativt ostört utan att någon ser.

-- Det är inte bra att plocka in allt och vara för frenetisk i sitt städande. Lämnar man i stället lite saker ute på tomten ser det ut som om någon kan dyka upp när som helst.

De allra flesta tjuvar är bilburna och vill komma så nära huset med bilen som möjligt. Därför kan en vägbom in till området eller till och med ett bra staket med grind till den egna tomten också försvåra för tjuven att få med sig stöldgodset.

Göran Lindholm på SSF påpekar också att stöldmärkning av värdefulla saker kan vara avskräckande.

-- Stöldmärkt gods är definitivt mindre attraktivt på hälerimarknaden och gör att man kanske väljer att inte ta med sig det.

tjuvens vår

höst i sommarhuset är

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!