Den Danske Bank har analyserat bostadsmarknaden i Östergötland, och den visar att östgötarna betalar 11 procent för mycket för villor och bostadsrätter.
Samtidigt fortsätter bostadspriserna att gå upp. I år förväntas huspriserna stiga med 6,5 procent i länet, enligt Danske Bank.
-- Det är de låga räntorna som driver upp priserna, säger Pär Magnusson, som gjort analysen på Danske Bank.
Det är flera faktorer som ligger bakom den analys som visar att bostadsmarknaden är övervärderad i Östergötland, och alltså inte bara i Linköping och Norrköping. Utbudet av bostäder, köpkraften i regionen, arbetslöshet och skattenivåer ingår i den modell som ligger till grund för analysen.
Bostadspriserna ökar mest i län där befolkningstillväxten har varit störst, och det beror, enligt Pär Magnusson, på att antalet hus per invånare är lågt i dessa områden samt att inkomsten generellt är högre.
Medelpriset för en villa i Linköping var under första kvartalet i år 1 628 000 kronor. Enligt Danske Banks statistiska modell är det 180 000 kronor för mycket. Medelpriset skulle i stället ha varit cirka 1 450 000 kronor.
I Motala, med ett medelpris på 865 000 kronor, har köparen betalat 95 000 kronor mer än vad huset är värt. För Mjölby är motsvarande "övervärdering" 92 000 kronor, Åtvidaberg 75 000 kronor, Kinda 81 000 kronor och Norrköping 140 000 kronor.
Danske Banks analys visar att om arbetslösheten faller med en procent kommer bostadspriserna att gå upp med tre procent på lite längre sikt. Om räntan går upp med en procent faller huspriserna med lika mycket.
-- Men det finns ingen anledning tro att hushållen inte kommer att klara en ränteuppgång. Den stigande skuldkvoten gör att hushållen blivit mer känsliga för ränteökningar. Men en uppgång på en eller två procent klarar man.
Pär Magnusson anser att priset på villor och bostadsrätter fortsätter att stiga, trots redan höga huspriser.
-- Folk har förväntningar på framtiden. Man tror att priserna fortsätter att stiga i morgon, och därför köper man. På universitetsorter som Linköping är husen också betydligt dyrare än på andra platser.
Pär Magnusson har en respektabel syn på marknaden. Men han anser att det till viss del går att jämföra den med aktiemarknaden, där folk är beredda att betala för en aktie, som senare visar sig vara övervärderad.
Men det finns experter som anser att Danske Banks analys inte riktigt håller måttet.
-- Jag anser att det är litet förmätet att säga att marknaden har fel. Det är marknaden som styr bostadspriserna, säger Lars Broman, fastighetsvärderare på Svefa AB i Linköping.
Husen
är för
dyra