Det hävdar journalisten Karin Wennermark som på Hyresgästföreningens uppdrag skrivit rapporten "Husen som blev över". Hyresboendet tappade enormt i konkurrenskraft i början av 1990-talet genom två politiska beslut: skattereformen och statens budgetnedskärningar.
År 1990 fanns det 3 500 tomma lägenheter i landet. Fyra år senare stod 5 000 lägenheter tomma. Som värst var det 1998 då 62 000 lägenheter saknade hyresgäster. Dessa siffror ska ställas mot att befolkningskrisen i de små kommunerna började på allvar först 1995.
Hösten 2003 stod 15 000 lägenheter tomma i landet. Sedan mitten av 1990-talet har 26 000 lägenheter rivits.
Karin Wennermarks rapport är utgångspunkten för ett av Hyresgästföreningen arrangerat seminarium på Mjölby stadshotell den 3 maj.
Mjölby har som bekant inte heller sluppit problemet med tomma lägenheter. Under åren 1998 till 2002 har andelen tomma lägenheter i det kommunala bostadsbolaget sjunkit från 12,2 procent till 6,6 procent. Bostadsbolaget har i olika omgångar rivit totalt 76 lägenheter på Trojenborg i Skänninge och minskat ytterligare tio lägenheter genom att slå samman ett antal mindre lägenheter.
I fjol fattade styrelsen beslut om att riva ytterligare ett hus i Skänninge och i förra veckan kunde Corren rapportera om att ytterligare ett hus ska rivas i kvarteret Pilgården på Lundbyområdet.
Processen har varit kostsam. Hyresgästföreningen har beräknat det totala hyresbortfallet för det kommunala bostadsbolaget till totalt 46 miljoner kronor.
I konferensen deltar också Kenneth Söderman, vd för Bostadsstiftelsen Platen i Motala, professor Bengt Turner vid Institutet för bostads- och urbanforskning och forskaren Marianne Abrahamsson vid Institutet framtidsstudier.