Huspriserna gick upp - igen

De flesta experter trodde att huspriserna skulle falla 2009. Men de steg. Genomsnittsvillan i Öster­götland är nu 5 procent dyrare än för ett år sedan.

Ryttargränd 9 vid Bysjön i Åtvidaberg kostade 3 125 000 kronor. Foto: PETER JIGERSTRÖM

Ryttargränd 9 vid Bysjön i Åtvidaberg kostade 3 125 000 kronor. Foto: PETER JIGERSTRÖM

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-01-14 07:00

I Linköping och Norrköping har priserna stigit ännu mer, 12 procent, mellan fjärde kvartalet 2008 och fjärde kvartalet 2009.

Också i Kinda, Ydre och Ödeshög har priserna stigit kraftigt, men där har så få hus sålts att det inte går att dra några säkra slutsatser.

I flera andra kommuner har hus­priserna tvärtom fallit under 2009, med 2 procent i Motala, 6 procent i Mjölby, 8 procent i Åtvidaberg, 10 procent i Vadstena och 10 procent i Boxholm.

Så långt en jämförelse med hur småhusmarknaden såg ut för ett år sedan. Tittar man på den allra senaste utvecklingen, mellan tredje och fjärde kvartalen 2009, anar man möjligen en vändning. Linköpingspriserna sjönk­ då med 2 procent och länets med 7 procent.

Ingen tror på prisändringar

Oskar Aldén på fastighetsvärderingsföretaget NAI Svefa har tagit fram statistiken åt Corren. Han tror inte att priserna ändrar sig särskilt mycket den närmaste tiden.

- Enligt två färska undersökningar tror både mäklarna och en växande andel av hushållen på stillastående priser. Då är det troligt att det verkliga utfallet blir just så.

Han betonar dock att det alltid är svårt att bedöma hur småhusmarknaden utvecklar sig.

- Det är bara att titta på 2009 som var ett år då i stort sett alla experter fick fel. De flesta var eniga om att huspriserna skulle sjunka. BNP föll kraftigt och arbetslösheten steg - men huspriserna fortsatte stiga.

Arbetslöshet och räntan styr

Det som talar emot fortsatta prisstegringar är enligt Oskar Aldén den stigande arbetslösheten och eventuella räntehöjningar.

Arbetslösheten når enligt flera prognoser sin topp under 2010. Den tyngsta prognosen kommer från Arbetsförmedlingen, som bedömer att arbetslösheten kulminerar på 9,4 procent under 2010.

Riksbankens egen ränteprognos säger att reporäntan kommer att ligga på den rekordlåga nivån 0,25 procent fram till hösten 2010.

Många experter tror dock inte att Riksbankens prognos håller, vilket skulle innebära räntehöjningar redan under våren 2010.

Riksbanken ropar på hjälp

Riksbanken har sänt ut signaler och rop på hjälp för att kunna fortsätta med lågräntepolitiken. Det senaste riksbanksutspelet, riktat till politiker och lagstiftare, kom på nyårsafton på DN Debatt.

- Prognosen för styrräntan påverkas i hög grad av i vilken mån ropen från Riksbanken går fram, säger Oskar Aldén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!