Huspriserna sjunker - men inte överallt

Medelpriset på en villa i Östergötland har sjunkit med fem procent på ett år. Men nedgången är ojämnt fördelad och på en del håll har huspriserna stigit.

Priset på den här fastigheten på Norra Kanalvägen 17 i Motala blev 3 250 000 kronor. Bild: TORD OLSSON

Priset på den här fastigheten på Norra Kanalvägen 17 i Motala blev 3 250 000 kronor. Bild: TORD OLSSON

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-01-15 00:00

Priserna på småhus i Linköping fortsätter att ligga på en hög och stabil nivå. Attraktiva villor i tätorten visar till och med en liten prisuppgång.

- Mäklarna har lärt sig att sätta rätt pris från början och därför går många objekt för utgångspriset. Det här har också bidragit till att det är färre budgivningar än tidigare, säger mäklaren Per Lindgren på Länshem.

Efterfrågan på småhus har ökat och det är mer folk på visningarna nu än i höstas. Utbudet har också ökat efter årsskiftet.

Slumpen styr

- Jag tror inte att det kommer att ske några stora rörelser i vinter. Även i fortsättningen är det slumpen som styr om du får bättre betalt för villan än vad du räknat med.

Mäklaren Hans Liljegren på Skandiamäklarna anser att småhus som ligger centralt och i tätortsförsamlingarna är okänsliga för lågkonjunkturen. Här har priserna i vissa fall fortsatt uppåt.

- Det är mest drag i innerstan, och i ytterområdena kan höga bilkostnader ha bidragit till att det är lite mer stiltje. Efterfrågan på småhus är dock stor och för närvarande är det brist på objekt, säger Hans Liljegren.

Priserna på småhus har fallit i Norrköping, och antalet fastighetsaffärer har nästan halverats jämfört med för ett år sedan.

- Säljarna har blivit mer medvetna om att de inte kan få samma höga priser som grannen fick, säger mäklaren Jan Elvin på Svensk Fastighetsförmedling.

Han anser att det blivit lite mer fart på marknaden efter räntesänkningen i december med fler folk på visningarna och ett större utbud än för ett år sedan.

Hög prisbild

I Mjölby har antalet affärer halverats jämfört med tredje kvartalet förra året. Mäklaren Carsten Johansson på Svensk Fastighetsförmedling anser att prisbilden är fortsatt hög. Under fjärde kvartalet var medelpriset 1,3 miljoner kronor.

- Vi har inte sett några dramatiska prisnedgångar. Det är brist på hus och räntenedgångarna kommer att främja en efterfrågan på villor. Och då kan priserna till och med gå upp på vissa objekt.

Fastighetsmarknaden i Boxholm är liten, och eftersom bara fem affärer gjorts under fjärde kvartalet är det svårt att dra några säkra slutsatser om prisutvecklingen.

- Jag har en känsla av att prisbilden är stabil. De fåtal hus som sålts har gått för utgångspriset, säger mäklaren Markus Spetz på Fastighetsbyrån.

I Boxholm är det stor brist på hus. För närvarande finns inget till salu. Markus Spetz antar att folk väntar med att gå ut med en försäljning eftersom man tror att huset inte går att sälja.

- Men inget är så fel. Det är nu när det är brist på objekt som man ska sälja, säger han.

Inga överraskningar

Fastighetsmarknaden i Ödeshög är stabil och lugn. Några överraskningar finns inte. Även här är köparna mer avvaktande, och det tar längre tid att sälja objekten.

Mäklaren Hans Nyberg på Ödeshögs Fastighetsbyrå anser att medelpriset på småhus ligger på runt 600 000 kronor, alltså ungefär samma nivå som för ett år sedan. Däremot förekommer färre budgivningar och fler prisdiskussioner än tidigare.

- Jag har sålt hus som både gått under och över utgångspriset, säger Hans Nyberg.

I Åtvidaberg är prisbilden på småhus oförändrad. Antalet försäljningar ligger på ungefär samma nivå som för tolv månader sedan.

- Vid de flesta försäljningar hamnar priset på det som vi går ut med. Möjligen kan man se en svag nedgång. Det tar också en längre tid att sälja objekten, upp till två månader innan affären är avslutad är inte ovanligt, säger mäklaren Glenn Johnsson på Svensk Fastighetsförmedling.

Berg och dalbana

Även i Kinda har det gjorts så få affärer att det är svårt att säga prisutvecklingen. Mäklaren Thomas Johansson på Fastighetsbyrån säger att priserna generellt ligger stilla.

- Det är en bra balans mellan tillgång och efterfrågan. Trenden är att priserna går upp något i Kisa, medan det stagnerat i Rimforsa, säger han.

I Motala har medelpriset på småhus åkt berg och dalbana det senaste året. Jämfört med fjärde kvartalet 2007 är prisuppgången 9 procent, men om man jämför tredje och fjärde kvartalet förra året har medelpriset gått ner med 10 procent.

- Jag anser att priserna på småhus är stabila, säger mäklaren Leif Andersson på Svensk Fastighetsförmedling.

Han anser att efterfrågan är betydligt större än tillgången på småhus. Att det är stor brist på hus visar också statistik från villabarometern. Bara 28 affärer genomfördes under fjärde kvartalet förra året jämfört med 65 samma period året innan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!