I år blir det ovanliga vanligt

Istället för blommor, en bunt gula morötter. Bild: Inga Wallenquist

Istället för blommor, en bunt gula morötter. Bild: Inga Wallenquist

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2004-01-15 10:24

Gula morötter, lila blomkål och svart buskkrasse. Det är det ovanliga som gäller! I år som så många gånger tidigare.

När nästan allt av det vanligaste i grönsaksväg och blomsterplantor finns att köpa till en rimlig penning...varför anstränga sig att odla själv? Så resonerar nog många. Men det annorlunda. Det ovanliga. Det som inte finns i första bästa butik. Det känns spännande.

Det förstår också fröföretagen som i allt högre grad satsar på nyheter som känns utmanande. Weibulls har en mörklila blomkål. Om den smakar annorlunda än den vita kan jag inte uttala mig om. En del blommor kan vara mera konstiga än vackra. Som Hammenhögs Dahlia x hortensis ´Octopus´, en ettårig bläckfiskliknande lite spretig blomma med verkligt udda utseende. Plants of Distinction (Rockdala) har en exklusiv dubbel julros, Helleborus ´Corrie Doubles´, med fem frön i påsen för 66 kronor. Drygt tretton kronor per frö. Då gäller det att inte misslyckas med sådden!

Något jag själv gärna vill ha är den svarta buskkrassen ´Black velvet´. Den kom som nyhet redan i fjol hos Plants of Distinction och Rara växter men sålde slut i ett nafs. Jag blev utan! Köpte istället en del andra krassesorter men blev besviken. Inte för att det var fel på fröna. Det var över huvud taget inte något krasseår för mig i fjol. Bladen gulnade på plantorna och slingerkrassen blev tanig och hängde som en urvriden disktrasa över balkongräcket. Är det fler än jag som hade problem med krassen i fjol? Jag tror det var vädret som spökade.

I vår skall jag ta nya tag. ´Black velvet´ finns åter i lager och nu kanske jag har bättre tur. Tillsammans med den ljuvligt ljusgula slingerkrassen ´Milkmaid´ kan det bli kanonfint i en kruka. ´Milkmaid´ fanns på en del håll redan i fjol. I år finns den även hos Hammenhög och Weibulls. Så är det ofta med en sort som blir populär. Först dyker den upp hos postorderföretagen. Något år senare finns den nästan överallt.

Gula morötter istället för blommor! Det fick jag av ett par botaniskt intresserade goda vänner som vi bjudit på vårt soppkalas i mellandagarna. De kom med en bunt riktiga bamsingar till rötter. Jättefina. Jättegoda. Även om de faktiskt smakade som morötter brukar smaka. Men det är ju inget fel i det. Gula morötter är en gammal sort. Den "vanliga" orange moroten dök inte upp förrän på 1600-talet läser jag i Lena Israelssons "Handbok för köksträdgården". Den första moroten har sitt ursprung i Afghanistan och var faktiskt mörklila. Romarna trodde att den stimulerade sexlusten! Efter de lila kom vita och gula. Nu är de tillbaka igen, hela färgskalan.

ord Nelson har en mörkt purpurfärgad morot som heter ´Purple Haze´. Postorderföretaget Impecta har en knallröd som kallas ´Nutri Red´ och just de röda lär innehålla mängder av nyttigt lycopin som anses stärka kroppens immunförsvar. Coop Frökompaniet har slagit till med en blandning av gamla sorter, vita gula och violetta, allt i samma påse. Och Hammenhögs har en knallgul, ´Yellowstone´. För den som har problem med morotsflugan i landet har postorderföretaget Mr Fothergill´s en sort som kallas ´Flyaway´ och som anses vara motståndskraftig. Den är orange.

Perenna gräs är också högsta trend. Coop har frö till Blåsvingel, Bronsstarr och - hör och häpna - till... Negerhirs. Ett sånt namn trodde jag inte förekom i våra dagar! Frågan är vem som kommit på det här faktiskt rätt stötande växtnamnet? Det finns till och med upptaget i "Kulturväxtlexikon", som är trädgårdsfolkets rikslikare vad gäller växtnamn på svenska. Den här hirsen, Pennisetum americanum ´Purple Majesty F1´, är vackert, mörkt glänsande med purpurfärgade blad. Men jag skulle föredra ett annat namn. Weibulls har samma sort bland årets nyheter men kallar den Pärlhirs.

Visst kliar det i fingrarna att starta vårsådden. Ett gott råd bara. Skynda långsamt. Även när det gäller sorter som skall förkultiveras. Sår man för tidigt innan solljuset riktigt räcker till så blir plantorna bara taniga och veka. Så låt fröpåsarna vänta ett tag. Det mesta hinner ifatt ändå. Om du vill börja men något ändå, så använd dig av tillskottsljus även om sådden står i ett fönster. En lysrörslampa som inte ger för mycket värme är bäst. Högtrycksnatriumlampor bör sitta högt över sådden eftersom de avger massor av värme. När sådden börjar spira...då känns det att våren är på väg.

Vad jag själv tänker satsa på i år? Luktärter, förstås. Krasse. Som vanligt. Digitalis. Det finns så många roliga sorter. Aklejor. Enkla. Dubbla. Långsporriga... Jag kan nästan inte välja. Bönor, gärna störbönor som tar mindre plats. Och så kanske en och annan morot. Gul, kanske?

I år blir det ovanliga vanligt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!