Japansk trädgård

Det är mull och bark, lönnar, bambu, blommande körsbärsträd och karpar i en damm. En japansk trädgård med de flesta ingredienserna - inomhus.

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-04-02 00:00

arl-Gustaf Tubbin har öst jord på golvet i ett rum längst in i hustrun Erikas ateljé. Kontrasten mellan den mörka mullen och den ljusare barken är ett av många typiska inslag i en japansk trädgård.

Trädgårdsmästern själv är sjöofficeren som ändrat inriktning på livet och startat företag inom bygg, teknik och trädgård.

Sitt stora intresse för Japan visar han i ett rum på 24 kvadratmeter. Där har han gjort fyra små andra "rum" med många av de inslag som är vanliga i japanska trädgårdar:

1) I det största "rummet" bildar den trolska Getåravinen bakgrund mot mossa, ormbunkar, högt gräs med rosafärgade blomvippor och en liten damm med kojkarpar. Kanske något för en häftig entré på ett företag?

Ett japanskt körsbärsträd blommar intill och under syns några, än så länge, anspråkslösa stjälkar. Det är trädgårdsorkidéer, som kommer att få helvita blommor.

Blommar efter två år

Sorten heter Plejone formosana alba. Orkidéknölarna är inte helt lätta att jaga rätt på. De kostar runt 130 kronor styck och blommar först efter två år.

Mossan är köpt från Danmark. Det är inte att rekommendera att gå ut i skogen och riva upp mossa för att ta hem till sin egen trädgård.

Vill du ha mossa på en egen sten? Ett tips från Carl-Gustaf: blanda filmjölk och vatten och pensla på stenen. Då blir det algtillväxt och så småningom mossa.

2) Bark, en kon av glas (i Japan är de ofta av sten) för att reflektera ljus och vanliga svenska tallar samt stillastående vatten.

3) Här samsas flera olika bambuarter som den lilla bergbambun med de större sorterna Nigra (med svarta stammar) och Bassetti.

Behöver skyddat läge

I våra trädgårdar behöver bambu skyddat läge, även om deras hemort är Himalayas bergstrakter. Men där är luftfuktigheten annorlunda mot vår.

- Se upp så inte bambun sprider sig, varnar Carl Gustaf. Ha gärna en plantbarriär i marken, bambun har mark- löpare som annars ger sig iväg.

4) Några varianter på japanska lönnar. Det finns över 300, allt från 30 cm höga till 20-25 meter. Formerna och färgerna på bladen varierar, men många blir vackert röda på hösten.

Under träden finns en grupp med tätt planterade taklökar.

- Sprid inte ut dem när du planterar, säger Carl-Gustaf Tubbin. Får du plats med tre, så tryck ihop fyra!

Här finns också en tsukubai, en liten fontän av sten. Fontänen är försedd med bamburör där vatten rinner ner på en urholkad sten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!