Alla längtar efter just den här dagen. Det är på Jättegrönt i Gamla Linköping som entusiasterna samlas för att köpa, byta eller sälja. Det är ju nu man kan köpa de gammaldags perennerna, de ovanliga samlarväxterna. De speciella växterna som sällan går att få tag på i vanliga plantshopar. Här träffas många som har överskottsplantor från sin trädgård att byta med eller sälja för en billig penning... och så förstås alla vi andra som bara vill promenera runt, följa med på en trädgårdsvandring eller fågelexkursion, lyssna på ett föredrag, få råd om trädgårdsplanering och handla en och annan planta. Jättegrönt för sjunde året: Allt blir som vanligt, men nyheter tillkommer alltid.
En av nyheterna är tävlingen. "Husens år" i Gamla Linköping har inspirerat till tävlingstemat finaste fågelholk. Den andra tävlingsklassen är finaste fågelskrämman. Släpp fantasin loss! Tävlingsbidragen lämnar du för registrering mellan klockan 10.30 och 11.00 i Carin Nilsons trädgård. Sen får besökarna på Jättegrönt rösta fram sina favoriter. Carin Nilsons trädgård hittar du alldeles intill den stora parkeringen.
På söndag går även startskottet för höstens odlartävling. Det sker på Kryddbodtorget där Correns funktionärer delar ut formulären med tävlingsregler och årets tävlingsklasser. Alla barn upp till 12 år får dessutom fröpåsar med solrosfrön och pumpafrön! Tävlingen är öppen för både vuxna och barn, men det är bara barnen som får fröpåsar. Den som har frågor och funderingar kring höstens odlartävling kan ta tillfället i akt och fråga.
Det roliga med Jättegrönt är ju att vem som helst kan få låna ett bord och sälja överskottsplantor från sin trädgård. Köp-byt-sälj-borden finns i Djäknegränd och det är först till kvarn, som gäller. Ingen föranmälan behövs. När du sålt slut kan du lämna plats till nästa. Blir det trångt så går det säkert att dela bord med någon annan. Det viktigaste är att sämjan är god! Kom i tid. Det är viktigt att alla transporter till torget och gränden är klara senast en halvtimma innan trädgårdsdagen börjar.
På Kryddbodtorget hittar vi som vanligt alla trädgårdsklubbar och odlarföreningar som fått sina reserverade bord för växtrådgivning och plantförsäljning. Där finns Sällskapet Trädgårdsamatörerna, Blåklinten, Fuchsiasällskapet och Pelargonsällskapet. I år är Rosensällskapet med, så där kan den som vill får råd och tips om sorter och odling. Där finns också Correns matskribent Sylvia Gunnarson som bjuder på smakprov och delar ut recept på mycket gott som går att göra av rabarber och nässlor. Magnus Bolander som är aktiv i föreningen Sesam tar med sig gammaldags potatissorter.
Henrik Morin är rådgivare på FOR, Fritidsodlarnas riksförbund. Fråga honom om allt! Han kan säkert hjälpa dig om du har några odlingsproblem eller bekymmer med växtsjukdomar i trädgården. En annan rådgivare är Bengt Lundquist, lärare på Himmelstalundsskolan. Bägge hittar du på Kryddbodtorget.
Visst kan det vara svårt att planera sin trädgård. Någon vill ha växtförslag till en skuggrabatt. En annan vill göra en välkomnande entré. Behöver du hjälp att planera? Prata med He-lena Hasselberg! Hon är landskapsarkitekt och har varit med som trädgårdsplanerare på Jättegrönt under många år. Helena gör skisser med förslag. Tänk bara på att ta med dig en enkel skiss över din trädgård eller din rabatt, gärna försedd med måttangivelser.
Kommer han som har så fin bergsvallmo? Den frågan har vi fått från många håll. Jovisst! Evald Liljegren är efterlängtad och har med sig massor av sina blå meconopsis i år. Det har han lovat. Och kobrakallor, fast inte så många. Han tar med sig lite annat smått och gott, bland annat prydnadsgräs, Luzula nivea, silverfryle, som blir så vackert i buketter. Lennart Fredriksson från Vadstena har nästan svårt att välja, men alldeles säkert är att han tar med flera irissorter, frösådda dagliljor, klockjulrosor, rödblommig alunrot och sin specialité: trädgårdsaurikel, en lite ovanligare sorts primula med läderartade blad och härlig blomfärg. Egon Pedersen, satsar på dagliljor, fuchsior och taklök i olika bladfärger, nävor och kryddväxter.
Karin Frysell från Motala är välkänd i Sällskapet trädgårdsamatörerna som brukar besöka Varamons perennaodling i augusti varje år. Hon kommer till Jättegrönt för första gången. Karin älskar funkia och tar med sig några av sina favoriter: ´Day-break´, ´Night before christmas´, bland andra. Andra favoriter finns bland Sanguisorba - blodtopp, Astrantia och Geranium. Mest samlarsorter. Om jag inte misstar mig tar hon med sig lite dillpion också. Och plantor av ´Claire du Lune´, en underbar elfensbensgul, enkelblommande pion. Även Gudrun Lietha kommer att ha med sig pionplantor, ´Festiva maxima´, tillsammans med plantor av änglatrumpeter, primulor och mängder av fuchsior. Men också jordärtskockor som ju inte är så vanliga i odling och den lite speciella chori-gi, en kinesisk rotsak som ser ut som små Michelingubbar.
Sven-Erik Grenestam är en annan trädgårdsamatör som varit Jättegrönt trogen under åren. Från hans trädgård i Tjällmo kommer stockrosor, gammaldags iris, brandgul lilja och gammaldags gula dagliljor.
-- Gamla Linköping är nåt speciellt! säger Sven-Erik.
Det säger också Tommy Blomqvist som åker till Jättegrönt ända från Vetlanda med sin hustru Sonja. De har med sig massor med pelargoner. En sort, ´Tornedalen´, har sin egen historia, berättar Tommy. Sorten som kommer från Norrland är unik och fick sitt namn när den häromåret sändes in till pelargonsamlingen i Uppsala botaniska trädgård. Tommy och Sonja fått sticklingar och tar med sig plantor av ´Tornedalen´ på söndag. För Tommy och Sonja är Jättegrönt mest av allt en mötesplats för social samvaro.
-- Jättegrönt är bästa dan på året! säger Tommy.
Årets blomma är liljan. Klaas van der Geest, expert på liljor och narcisser, kommer att berätta och visa bilder i Dansbanan. Vi berättade om honom och hans trädgård i Corren Bostad den 24 april. Klaas kommer bland annat att avslöja hur du enkelt förökar dina liljor!
Med på Kryddbodtorget finns också Ingemar Eriksson, trädgårdsmästare i Linköpings trädgårdsförening, som har varit i Holland i mars och upplevt vårblomningen. Samtidigt passade han på att skaffa en mängd spännande liljor till Jättegrönt: aprikosfärgad ´African Queen´, dubbelblommande gul ´Fata Morgana´, rödorange ´Gran Paradiso´, vit ´Casablanca´. ´Afrodite´ är en dubbel laxrosa som saknar pollen. Flera sorter har asiatiskt ursprung, berättar han. En med många gula blommor på samma stängel heter ´Connecticut King´. Det här är bara några av många, många som Ingemar tar med till Jättegrönt.
Ingemar är van liljeodlare sedan många år tillbaka och delar generöst med sig av sitt kunnande. Fråga honom till råds. Ett tips han bjuder på är detta:
"Plantera tre liljelökar i en lerkruka som mäter cirka 23 cm i diameter. Använd vanlig blomsterjord och sand, hälften av varje och blanda samman. Nu kommer poängen: Fyll krukan till hälften och tryck ner lökarna försiktigt. Fyll på med jord/sand-blandningen så mycket att endast spetsen av de tre lökarna blir synliga.
När stänglarna börjar visa sig fyller man på med mera jord alltefter som de växer. Varför gör man på detta viset? Jo, den ned-re delen på stängeln bildar på så vis nya rötter, som får liljan bli stadigare så att den inte ramlar omkull när den blir högre och börjar blomma."