Sticker du huvudet i sanden (eller lerjorden) och säger tvärsäkert att du redan har bra jord hemma i trädgården?
Vi traskade till plantskolan i Linköpings trädgårdsförening för att prata mer om saken med Ann Adenberg. Hon tycker att det är synd när människor köper dyra växter som till exempel magnolia och inte vill kosta på en femtiolapp för att få en påse, för magnolian, perfekt jord.
- Det säljs för mycket dålig jord, säger hon.
Finns det någon idealjord?
Vad menar du? Så säger nu inte Ann, men ser ut att tänka det.
- Ideal för vad? Det finns ingen jord som är perfekt för varenda träd och planta, säger Ann.
Rosor, till exempel, tycker om lera. Perenner som riddarsporre och brudslöja, men också kryddväxter, vill ha lättare jord. Däremot tycker en perenn som pionen om tyngre jord. Vill du odla kål ska du ha lerjord, men är du ute efter fina potatisar, lökar och morötter ska de växa mer sandigt.
Så antingen väljer man sina växter efter den jord som trädgården har, eller förbättrar man den. Ett tredje alternativ är at köpa rätt jord till rätt sorts växter. Det finns idag många sådana sorter att välja mellan.
Hur jordförbättrar jag?
- Jordförbättra kan du till exempel göra med kompostjord eller med kogödsel som du köper. Använd också gärna lite benmjöl eller Chrysan.
De är naturliga jordförbättrare och innehåller godsaker som kväve, fosfor och kalium. De är långtidsverkande och löser ut näringen över längre tid. De är dryga, ett kilo räcker till 20 kvadratmeter. Ann tipsar om att strö sådana preparat även i blomsterurnorna.
Exakt likadant kan man gå till väga när med sina fem säckar matjord för 100 kronor. Jordförbättra dem gärna för bättre växtresultat.
- Den billiga jorden består mest av torv. Man kan känna hur "trådig" den är. Bra jord ska innehålla mineraler, kväve och kunna hålla fukten, säger Ann.
Runt Linköping består jorden mest av lera. Ett undantag är trakten kring Ljungsbro där sandjordarna råder. Det vet pingborren, vars larver älskar att äta gräsmattor på just de lätta jordarna.
För mycket lera, för mycket sand. Förutom de tidigare tipsen om jordförbättring finns universalmedlet barkmull, som är näringsrikt, luckrar upp såväl lera som sand och ser till att hålla vatten.
Då är vi samtidigt inne på ämnet marktäckning. Genom att täcka marken kan ogräset hållas på avstånd, fukten hålls bättre kvar och jorden blir porösare och släpper då in mer syre åt växternas rötter.
Men täckbark, som är så populärt? Nej tack, säger Ann. Täckbarken vill själv bli jord och tar då upp för mycket kväve. Ska man använda täckbark får man se till att ha tunna täckdukar under den, dukar som man klipper ut hål i för växterna. Då går det bra med barken eller med dekorationssten. Täckbark ska annars bara finnas i rabatter under vintern.