Att göra julgodis är inte alls svårt och man måste inte alltid göra knäck. Prova recepten på chokladkola istället.
Den gamla ischokladen har vi bytt ut mot tryffel som går att variera nästan i det oändliga.
Marsipan, mandelmassa och nougat är godsaker som man också kan variera efter smak och tycke.
Marmeladen är söt men av barnen välkommet inslag bland vuxengodiset. Socra dem precis innan de ska serveras
Kanske inte godis men en riktig godsak är saffransglassen som gärna får avsluta en julmåltid.
2 dl koncentrerad lingon/tranbärdryck samt 3 dl vatten
1 påse glöggkryddor
1 påse fruktpektin, pulver
5 dl socker
Koka upp juicen med glöggkryddorna och låt stå en halvtimme. Sila bort kryddorna och koka upp igen Bland pektin med några matskedar av sockret och låt koka en minut medan du rör om. Tillsätt resten av sockret och koka tills det löst sig, cirka tre minuter. Rör hela tiden. Häll upp massan i en liten långpanna och låt svalna i en timme. Stjälp upp marmeladen på sockrat smörpapper. Förvara i kylskåp.
1 dl vispgrädde
200 gram blockchoklad
Värm grädden. Bryt chokladen i bitar och rör tills det blir en jämn smet. Häll upp i aluminiumformar och låt svalna.
Grundreceptet är gott nog men den som vill variera sig kan till exempel
* tillsätta 1 dl russin och 2 msk portvin.
* tillsätta hackade mandel
* dekorera med en valnöt
* lägga en liten bit mandelmassa i botten av formen och täcka
* toppa med en droppe vit choklad
50 gr smör
2 dl socker
4 msk kakao
1 del mörk sirap
1 krm vaniljsocker
Låt smöret smälta i kastrullen. Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp och låt koka i sju minuter utan att röra (annars smakar den bara socker). Häll upp smeten på bakplåtspapper och låt stelna. Klipp kolan i lagom bitar. Slå gärna in kolan i något fint papper. Ett alternativ är att hälla kolan i små aluminium-formar.
500 gram mandelmassa
250 gram nougat
florsocker
(blockchoklad
hackade mandel)
Dela upp mandelmassan i två lika stora bitar. Kavla ut dem var för sig, lika stora och tjocka. Smält nougaten i vattenbad eller i mikron. Bred ut nougaten på en av de utkavlade marsipanplattorna. Lägg den andra ovanpå nougaten. Mormor nöjde sig med att pudra med florsocker och sedan skära i små bitar.
På senare år har vi börjar med att ringla smält blockchoklad över och sedan dekorera ytterligare med hackad mandel.
I år provade vi med att lägga ett lager med hackade pistagenötter ovanpå nougaten. Mums!
500 gram mandelmassa eller marsipan
ev smaksatt med några droppar konjak
Garnering: blockchoklad, hel eller hackad mandel, valnötter, pinjenötter, fikon
Enklare än så här kan det inte bli. Rulla marsipan eller mandelmassa i små bollar. Doppa i choklad och garnera med det du tycker om.
4 ägg
10 msk socker 0,5 gram saffran
4 dl vispgrädde
ev 2 dl russin
Vispa ägg och socker. Tillsätt saffran. Häll i grädde och vispa tills smeten blir tjock. Tillsätt russin. Ställ i frysen.