Julstjärna - klassiker i ny tappning

Julstjärnan var länge julens mest självklara blomma. Sedan kom amaryllis, cyklamen och vita orkidéer och lanserades som mer eleganta julblommor. I år får julstjärnan sin comeback. Med bravur.

Rosa julstjärnor till jul? Då kan du välja bland de här: Primero glitter, Primero pink glitter eller Primero red tapestry.

Rosa julstjärnor till jul? Då kan du välja bland de här: Primero glitter, Primero pink glitter eller Primero red tapestry.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-11-26 06:30

De heter Christmas carol red, Christmas eve, Arctic White, Winter rose och Cinnamon star så det är inte svårt att lista ut vilken säsong det handlar om. Men de nya julstjärnorna är inte alla julröda. I stället är de orange, gula, spräckliga och rosa - en för varje smak.

Säker julsymbol

I år säljs nästan 100 sorters julstjärnor från sju olika förädlare. Nya färger, nya former och bättre hållbarhet är det som gäller. Julstjärnan kom till Europa redan i början av 1800-talet. Den såldes som snittblomma på 1920-talet och det var först på 1950-talet som tyska odlare lyckades ta fram julstjärnor som kunde klara inomhusklimat.

Hartmut Schüssler, forskare i hortikultur på SLU i Alnarp, minns själv de första julstjärnorna han såg i Tyskland som barn på 50-talet.

- De var höga och tappade bladen efter fyra-fem dagar inomhus. Men de var ett säkert jultecken.

Och så är det förstås fortfarande. Julstjärnan, som har sina rötter i Centralamerika och Mexiko, har blivit den säkraste julsymbolen.

- Om du köper en vit julstjärna och sedan gradvis sänker temperaturen där den står får du så småningom en gul julstjärna, säger Hartmut Schüssler.

Röd populärast

- Jag provade en gång att göra en påskkruka med gula julstjärnor och lite påskpynt. Men det var ingen som gillade det. Julstjärnor ska man ha till jul. Punkt.

Trots att vi numera kan få julstjärnan som rosa, spräcklig, med krulliga blad eller limefärgad så föredrar vi svenskar ändå den traditionellt röda. Nio miljoner köper vi varje år. Årets julstjärna, enligt odlarna, heter Allegra och är just: röd.

Även om hållbarheten blivit bättre är den fortfarande en känslig blomma. Julstjärnan gillar inte kyla och drag. Den ska stå ljust, aldrig under 15 grader och får inte torka ut.

Klarar du bara att hålla den så, så varar den kanske ända till påska.

GUNNEL CARLSSON/TT SPEKTRA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!