De senaste åren har marknaden svämmat över av nya sorters kakel och mosaik. Köksrenovering har blivit högsta mode.
Men man behöver faktiskt inte totalrenovera för att få ett nytt kök. Nytt kakel eller mosaik kan ge hela köket ett nytt ansikte. Men så var det det där med det gamla kaklet. Bor man i en äldre fastighet med putsade väggar är det lätt att mer än själva kaklet följer med när man ska knacka ner det. Det kan bli stora arbetsinsatser om man förutom själva nerknackandet och kaklandet dessutom måste mura upp delar av väggen på nytt.
Men det finns ett sätt att göra det enkelt för sig. Sätt helt enkelt det nya kaklet direkt utanpå det gamla.
-- Att skapa en god vidhäftning på det gamla kaklet är inget problem i dag. Alla större tillverkare har fästmassor som är anpassade för det. Det man måste försäkra sig om är att det gamla kaklet sitter ordentligt mot sitt underlag och att eventuella tätskikt inte är skadade, säger Niklas Bäckstedt på Byggkeramikrådet.
Ett kök räknas inte som ett våtutrymme, och den ofta relativt smala remsan med kakel som tjänar som stänkskydd över diskbänken är ganska lätt att kakla om själv.
-- Kontrollera att det gamla kaklet sitter ordentligt så att det klarar den nya vikten man påför. Jag rekommenderar att man anlitar en fackman för att kontrollera att det är okej innan man börjar.
När man ska kakla ett våtutrymme måste man vara helt säker på att tätskikten är oskadade. Bor man i ett gammalt hus är det därför inte alltid en bra idé att sätta nytt kakel över det gamla. Däremot är det inga problem i ett nybygge -- till exempel när en husköpare inte är nöjd med det kakel som just har satts. Då kan man spara både tid och pengar.
-- Men man måste alltid tänka på att rummet blir mindre med ett nytt lager kakel.
Det nya kaklet bör kanske just därför inte vara av den riktigt tjocka sorten. Samma sak gäller även när man vill göra om i köket. Man måste kontrollera att det nya kak-lets tjocklek fungerar med lister och eventuella eluttag innan man inhandlar kaklet.
För att kaklet ska fästa är det också viktigt att den tidigare ytan är fri från fett och smuts.
-- Det bästa är att fråga i fackbutiken vilket slags rengöringsmedel man ska använda och inte slarva med rengöringen. Det är också viktigt att följa instruktionerna på förpackningen till den häftmassa och fog man ska använda, säger Niklas Bäckstedt.
Det finns speciella fästmassor som är anpassade för att fästa kakel på kakel. Sedan ytan tvättats och torkats blandar man till massan enligt förpackningens instruktioner. Somliga massor är redan färdigblandade.
Lägg på fästmassan med en speciell kakelspackel. Den är tandad och ser ut som en trubbig kam, och den gör att häftmassan fördelar sig i lagom tjocka ränder. Lägg bara ut så mycket som du hinner sätta fast kakel i på femton minuter.
När man sätter kakel på kakel kan plattorna ha en tendens att glida ner, så det gäller att kontrollera att ingen platta har flyttat sig. I alla fall om man sätter på fri hand utan så kallade kakelkryss mellan fogarna. Sätter man mosaik gäller det att vara noga så att fogen mellan varje mosaikark blir lika bred som dem mellan mosaikbitarna. Är man osäker kan det vara bra att använda kakelkryss eller fogsnören mellan arken.
När allt kakel sitter på plats ska fästmassan brinna. Hur länge står angivet på förpackningen.
-- Oftast handlar det om dygn eftersom underlaget inte är sugande, säger Niklas Bäckstedt.
Fogningsarbetet är lika viktigt som de tidigare stegen. En snygg fog gör stor skillnad och därför gäller det att vara lika noggrann här. Arbeta in fogmassan diagonalt i fogarna och torka sedan bort överflödig massa med en fuktig eller blöt svamp och till sist en torr trasa eller trassel.
-- Det krävs ett visst handlag med fogningen, men det är betydligt enklare om man har bra verktyg som är avsedda för arbetet. De kronor som verktygen kostar lönar sig verkligen, säger Niklas Bäckstedt.