Min kollega Carina Glenning har ofta skojat om sin tv-bild. Hur familjen blåsiga dagar och kvällar fått avstå från vissa kanaler. Eller från tv helt och hållet.
Carinas hus visar sig vara en saftig munsbit för tv-experterna Jonas Gustavsson, PLW Antenn och Mediateknik, och Kurt Nilsson, elektronikföretaget Triax, som är expert på att bygga upp tv-nät i olika miljöer.
- Är det här det värsta ni sett? frågar Carina efter Jonas rundtur runt huset.
- Vi har nog sett värre, säger han först, men ändrar sig efter att ha sett ledningsdragningarna inne i huset.
I huset finns två antennförstärkare varav den ena, på grund av sin placering långt från antennen, snarare fungerar som en "antennförsvagare".
Kablarna till tv-mottagarna i de olika rummen, består av ett flertal anslutningskablar som pluggats i varandra.
- Sådana kablar ska bara användas som anslutningskablar och inte i längder över två meter, påpekar Jonas.
Som krydda på moset sitter ett så kallat "t-kors", också en glupsk konsument av antennsignal, och fördelar signalerna mellan över- och undervåningen.
- Vilket är ditt drömscenario? undrar Kurt Nilsson.
- Att kunna se på tv när jag vill, svarar Carina modest.
En av tv-apparaternas digitalboxar ger raka besked om grundfelen.
En svag antennsignal. Den beror inte enbart på den antika och korroderade kombiantennen från 80-talet, som hänger lite på snedden utanför huset, riktad mot vart? Den frågan gav också digitalboxen svaret på.
- Du har ett problem många östgötar delar, förklarar Kurt Nilsson. Du bor på en linje mellan flera tv-sändare.
- Din antenn pekar mot Linköping, men bakom Linköping i nästan rak linje ligger också Kisa-sändaren som borde ge dig en mycket bättre signal. När din digitalbox söker upp tv-kanalerna lägger den in den närmsta sändaren Linköping, trots att Kisa är starkare.
Jonas förklarar rakt på sak: "skit in ger skit ut". Den gamla antennen täcker inte ens alla frekvenser för digital-tv. Antennen åker i marken med en duns och när Kurt öppnar kopplingslådan syns bara korrosion och spindelbon.
- Så här ser det nog ut i många antenner, tror Kurt Nilsson.
Jonas fixar raskt en ny antenn på den mycket stabilare skorstenen.
Jonas mätinstrument avslöjar nu att antennsignalen till tv:n i vardagsrummet förbättrats med 40 procent.
- Det innebär att du bör ha en signal över miniminivån i alla rum nu, bara du ställer in digitalboxen på den bästa sändaren, säger Jonas.
- Bäst skulle systemet bli om du dels fördelade signalen med en riktig fördelarkontakt, dels bytte till rätt sorts kabel med riktiga antennuttag till de rum som skall ha tv.
Nåja, Rom byggdes inte på en dag. Carina blev nöjd med den nya antennen, som tillsammans med montering kostade en dryg tusenlapp att få på plats.
- Plötsligt kan jag kolla tv-tablån utan att oroa mig över väderprognosen. Fantastiskt!